Det går inte längre att anmäla sig till denna cirkel, kurs eller arrangemang.

Sök efter liknande eller meddela ditt intresse!

KUNGÄLV

Utställning: Flykten till Marstrand – om när de polska judarna kom till Sverige 1969

Utställningen i Mimers Konsthall pågår mellan 4/9-17/10.

Datum

Se beskrivning

Dag

Se beskrivning

Tid

Se beskrivning

Pris

Kostnadsfritt

I november 1969 placerades tvåhundra polsk-judiska flyktingar på Marstrand, för att bo på ön under vinterhalvåret och lära sig svenska. De hade blivit fördrivna från sitt hemland, där de levt i generationer, och började sina nya liv på en kall och ödslig klippö. Vissa hade överlevt Förintelsen, andra hade vuxit upp efter kriget utan att känna till sin judiska bakgrund. Polens antisemitiska kampanj blev en chock som förändrade allt.

Anna Grinzweig Jacobsson var själv en av flyktingarna, då sex år gammal och för liten för att kunna minnas. Nu, femtio år senare, har hon närmat sig sin historia genom att söka upp de andra och låta dem berätta. Vad var det egentligen som hände i Polen? Hur kändes det att hamna på just Marstrand, den första platsen i Sverige där judar blev tillåtna att bosätta sig på 1700-talet? Hur blev livet i det nya landet?

Resultatet har blivit en bok och en utställning. Här kan du ta del av en okänd historia med stark koppling till högaktuella frågor – antisemitism, flykt, minne, språk, exil och identitet.

Anna Grinzweig Jacobsson föddes 1963 i Wroclaw, Polen. Hon är teknologie doktor i fysik, skribent och leder Judiska salongen i Göteborg. Flykten till Marstrand är hennes bokdebut.

Producent: Judiska Salongen i Göteborg
Manus: Anna Grinzweig Jacobsson
Foto: Maja Kristin Nylander
Grafisk form: Pia Hansson

Arrangör: Kungälvs kommun, Sensus Studieförbund och Västra Götalandsregionen.

För mer information om utställningen och boken Flykten till Marstrand samt pedagogiskt material för gymnasiet och högstadiet

Utställningen på Mimers Kulturhus i Mimers Konsthall pågår mellan 4/9-17/10.
Mimers konsthalls öppettider: Måndag-Fredag: 10.00 - 19.00 Lördag: 11.00-15.00

Vi följer ansvariga myndigheternas rekommendationer avseende Covid-19.

Arrangemangsnummer: 808037