UMEÅ

Sverige – sekulariserat och mångreligiöst

Startdatum

24 oktober 2019

Veckodag

Torsdag

Tid

Kl 16:00 - 21:00

Omfattning

1 tillfälle, 5 studietimmar

Lokal/rum

Konferenslokalen

Pris

Kostnadsfritt

Antal platser kvar

Fullt – men du kan anmäla dig som reserv


Umeås Interreligiösa Råd bjuder in Dig till En kväll om hur sekularisering och växande mångreligiositet i hög utsträckning bidrar till att forma dagens och morgondagens Sverige.

Två samhällsomvälvande processer präglar Sveriges samtidshistoria. Den ena är en tydlig sekularisering av samhället, den andra är förvandlingen från en relativ etnisk homogenitet till religiös mångfald. Enligt ny statistik kommer Sverige inom några år vara Europas mest mångreligiösa land. Sammanlänkad med denna process är den dramatiska ökningen av antalet svenskar med muslimsk familjebakgrund samtidigt som nästan alla världens religiösa traditioner med sina inbördes variationer etablerats i Sverige. Inget annat europeiskt land genomgår sedan andra världskriget en lika kraftig demografisk förändring.Frågor om migration och integration, sekularisering parallellt med en växande mångreligiositet hör till de mest brännande i Sverige idag.

Umeås Interreligiösa Råd vill bjuda in Dig till en kväll då du ges möjlighet att ta del av och diskutera högaktuell och samhällsnära religionsvetenskaplig forskning som undersöker perspektiv på Sverige i spåren av dessa samhällsförändringar.

Kvällens föreläsare och föreläsningar * Maria Lindqvist, doktorand i religionsvetenskap: Mellan Sverige och Mellanöstern irakiska shiiters etablering och religiositet * Simon Sorgenfrei, docent i religionsvetenskap: Islam i Sverige – de första 1 300 åren * David Thurfjell, professor i religionsvetenskap: Naturen och tystnaden – de sekulariserade svenskarnas religion

Alla tre är verksamma vid Södertörns högskola, ett lärosäte i framkant vad gäller forskning om samtida svensk mångreligiositet och sekularitet, och då inte minst islam och muslimer i Sverige. De delar med sig av sina kunskaper och perspektiv på pågående forskningprojekt.

För mer info, kontakta David Bergquist eller Mikael Åström.

Anmälan via länken nedan senast fredag 20 september. Meddela specialkost och andra behov och önskemål i fritextrutan.

Arrangemangsnummer: 409104

Ledare

David Thurfjell

Kontaktperson

Kontor

Vill du lära dig något nytt?

Spana in våra inspirerande kurser! Eller vill du kanske delta i ett evenemang? Oavsett vad du letar efter så hittar du hela vårt utbud här.