Hem
Translate this page

Translate this site

Select your language in the dropdown menu below

Foto: Scandinav bildbyrå

Distans

Släktforskning - Inte bara husförhörslängder

Har du släktforskat några år och vill komma vidare och bredda din kunskap i släktforskningens förlorade land, då är denna cirkel någonting för dig.

Startdatum

Se beskrivning

Veckodag

Måndag

Tid

Kl 18:00 - 20:15

Omfattning

8 tillfällen, 24 studietimmar

Plats

På distans

Pris

1250 kr

Antal platser kvar

Gott om platser kvar

Sensus genomför nu en unik onlinecirkel som lär dig släktforskning på bred front med Sven Velander som har mångårig erfarenhet av att leta i arkiven.

Målgrupp
Personer som har släktforskat några år och har/har haft arkiv digital och vill gå vidare och fördjupa sig inom släktforskningens värld.

Syfte
Att ge kursdeltagaren möjlighet till en bredd i sin släktforskning och kunna hitta nya sökvägar.

Verktyg
Arkiv digital, SVAR, Google sökningar m m efter behov

Upplägg
Miniföreläsningar inom olika ämnesområden varvade med gruppövningar, frågestund och sökningar enligt kursdeltagarnas önskemål. Vi diskuterar även olika case/fall och övar den praktiska sökningen gemensamt. Kursdeltagarna kan mellan de olika kurstillfällena öva den praktiska sökningen hemma och ta med sig uppkomna frågeställningar till nästkommande gång.

Vi kan även fördjupa oss i vissa ämnen enligt behov och önskemål.

Ur innehållet
Miniföreläsningar med genomgång/inblick i följande områden:

  • Indelningsverket, mönstringsrullar, soldatregistret
  • Mantalslängder, kyrkoräkenskap, bouppteckningar
  • Rättsväsendet och domböcker
  • Latinska begrepp i husförhörslängderna, texttydning/frakturstil
  • Gamla sjukdomsnamn
  • Tabellverkets statistik
  • Boktips på olika böcker

Kostnaden för cirkeln är:
1250 kr utan abonnemang i Arkiv Digital. Med abonnemang är kostnaden: 1650 kr. Meddela om ni önskar ett abonnemang eller ej.

Cirkeln ges online 8 gånger 3 timmar, måndagar kl 18.00-20.15 med öppen start. Cirkelträffarna genomförs i lärplattformen Learnify samt via videolänk på Zoom. Instruktion till lärplattformen och Zoom ges till deltagarna innan cirkelstart. Viktigt är att deltagaren har en stabil internetuppkoppling under träffarna samt datorvana.

** Startar vid full grupp.

Kursledare Sven Velander har en fil.kand. i religionsvetenskap, fil.kand. historia (C-uppsats handlar om släktforskning) Sven är musiker och låtskrivare (35 år), släktforskare/kursledare (20 år), bildföreläsare och berättare i etnologi (10 år), författare (3 år) Är smålänning med många olika färdigheter, hans största intresse genom åren har varit musik och lokalhistoria.

Vid frågor:
kontakta Charlotte S Eliasson på: 0470-707307 eller ledaren Sven Velander på: 076-8191764, sven@anoteket.se

Rabatt
Uppge fackförbundstillhörighet för att erhålla eventuell rabatt. Här kan du läsa mer om rabatter för fackförbund som Sensus samarbetar med: https://www.sensus.se/samarbeta/fackforbunden/rabatter-enligt-nationella-overenskommelser/

Arrangemangsnummer: 54008

Kontaktperson