Det går inte längre att anmäla sig till denna cirkel, kurs eller arrangemang.

Sök efter liknande eller meddela ditt intresse!

UDDEVALLA

Skapa samtyckeskultur

Vad är samtycke och fungerar det verkligen?

Datum

2 juni 2022

Dag

Torsdag

Tid

Kl 18:30 - 20:00

Plats

Bohusläns museumHörsalen

N:a Hamnen, Museigatan 1 45119 UDDEVALLA

Pris

Kostnadsfritt

Den 1 juli 2018 fick Sverige en samtyckeslag. En lag som säger att allt annat än ett ja är ett nej. Samtycke innebär frivilligt deltagande som uttrycker sig genom ord eller handling. Samtycke utgör gränsen mellan vad som är sex och vad som är övergrepp. I ett panelsamtal på Bohusläns museum den 2 juni samtalar Demet Ergün, ordförande för organisationen Fatta, och en kvinna med erfarenhet av sexuellt våld tillsammans med moderator Jenny Hyltén Cavallius, om vad samtyckeslagen innebär och hur den fungerar. De bemöter även den kritik som lagen fått och pratar om hur man ska gå tillväga om man drabbats av övergrepp.

Medverkande

Demet Ergün (höger på bilden), ordförande för organisationen Fatta. Hon arbetar ideellt tillsammans med andra aktivister med att driva opinion och för att säkra att samtycke inte kan köpas. Organisationen Fatta har varit en av de drivande krafterna bakom att samtyckeslagen trädde i kraft 2018. Fatta är en ideell medlemsförening som arbetar med sexuellt samtycke, mot sexuellt våld och för samtycke i praktik och lagstiftning.

Kvinna i 50-årsåldern med erfarenheter av sexuellt våld. Hon är rullstolsburen och berättar i panelsamtalet om sina erfarenheter av övergrepp utifrån sin situation. Hon vill ge en röst till andra som råkat ut för liknande situation och sprida kunskap.

Jenny Hyltèn Cavallius (vänster på bilden), moderator, är konsult på organisationen Utopia. Hon arbetar med att hålla föreläsningar och workshops med fokus på den fysiska och kognitiva tillgängligheten. Utopia är en ideell kulturförening som på olika sätt kämpar för ett samhälle och kulturliv fritt från exkluderande funktionsnormer.

2 juni kl. 18.30-20.00. Plats: Bohusläns museum och digitalt via Zoom

Länk till mötet: https://sensus-se.zoom.us/j/84570614300
Meeting ID: 845 7061 4300

Bäst funkar det att delta i mötet med Zoom-klienten som du kan ladda ner på https://zoom.us/download. Du kan även ansluta till mötet genom att öppna mötes-länken i din webbläsare (helst Chrome). “Join from your browser”. Här kan du läsa mer om hur Zoom funkar: https://digitalaverktyg.sensus.se/material/kom-igang-gratis-med-tjansten-zoom

BAKGRUND - REALITY CHECK Verklighet och upplevelser är något vi alla befinner oss mitt i och är med om, men vad vi kanske inte alltid tänker på är hur olika våra upplevelser av samma verklighet kan vara. Reality Check är ett utställnings-koncept på Bohusläns museum där besökare uppmanas dela berättelser och erfarenheter. Detta är bakgrunden till denna temakväll med panelsamtalet och reflektion. Även under 2022 kommer även Demokrati vara ett övergripande tema för Reality check.

Arrangemangsnummer: 810205

Medverkande

Jenny Hyltén-Cavallius

Kontaktperson