Distans

Sju generationer i Sverige och släkt med alla- om familjen Hirsch

Föredraget handlar både om släkthistorien – karaktäristisk för de tidiga familjerna – och om dagslägets ökade antisemitism.

Datum

1 december 2020

Dag

Tisdag

Tid

Kl 18:30 - 21:00

Plats

På distans

Pris

Kostnadsfritt

Innehåll

Olle Wästbergs mamma var judinna från familjen Hirsch – en av de få släkter som kom redan i slutet av 1700-talet. Flera var aktiva i och stödde Mosaiska församlingen – främst Oscar och Isaak Hirsch kring sekelskiftet. Eftersom det dröjde till 1863 innan judar tilläts gifta sig med icke-judar är de tidiga släkt med varandra. De flesta i familjen – inklusive Oscar Hirsch, föreståndare i församlingen – tycks ha varit sekulära. Kring sekelskiftet slutade nästan alla – bortsett från Axel Hirsch – att dyka upp i synagogan och att fira judiska helger. Idag finns det ingen kvar som är medlem. Dock utsätts såväl Olle som hans bror Per för dubbla parenteser och sätts upp på listor av ”judar som styr medier” samt utsätts för olika antisemitiska angrepp. Idag är Olle Wästberg även styrelseordförande för Stiftelsen Isaak Hirschs Minne, som tillhandahåller bostäder och gemenskap för äldre. Föreläsningen genomförs i samarbete med Judiska släktforskarföreningen. Anmälan till: eva.prevell@gmail.com så får ni information om hur mötet sker digitalt via Zoom.

Arrangemangsnummer: 317920

Kontaktperson

Vill du lära dig något nytt?

Spana in våra inspirerande kurser! Eller vill du kanske delta i ett evenemang? Oavsett vad du letar efter så hittar du hela vårt utbud här.