MALMÖ

Rituell dans: Min syster – min lika…

Rituell dans är en skapande sammansmältning mellan berättande och dans. Ett danshändande som lekande och lustfyllt utforskar själva konsten att leva, så som den uttrycks i myter och sagor.

Startdatum

13 april 2019

Dagar

Lördag

Tid

Kl 10:00 - 16:00

Omfattning

1 tillfällen, 7 studietimmar

Pris

100 kr

Myten om de sumeriska systergudinnorna Inanna och Ereshkigals möte som rituell dans. ”Från det stora ovan öppnade hon sitt öra mot det stora nedan.”

Den rituella dansen är en form av cirkeldans som förbereds genom mytberättande, bildskapande och rörelseövningar. Sen dansar vi och ger kroppsligt uttryck åt de livets och medvetandets processer myten ordfört. Dansledaren leder berättelsen framåt och berättar vad som skall gestaltas i dansen. I cirkelns form skapar vi en ny kropp av våra enskilda kroppar. Tillsammans bildar vi en av människans äldsta symboler; cirkelformen som förbinder början med slutet, dåtiden med framtiden. Här finns ingen början och inget slut. Allt som finns är levnadens oändliga passion, dess lust till förmering och uttryck.
Cirkeln, vår dans plats, blir en tröskplats där vi skalar av oss illasittande kostymeringar och påklistrade etiketter. Här härbärgeras och balanseras motsättningar. Syftet är att komma i kontakt med och utveckla vår kreativitet och skapande förmåga – själva livslusten.

Dansledare är Irène Stenvatten, utbildad i bl.a. heliga danser och rituell dans, och som under 25 år lett olika kurser i skärningspunkten mellan ord och rörelse:”Min viktigaste uppgift som cirkelns igångsätterska, är att skapa möjligheter för deltagarna att komma kropp mot kropp med sin frihet.”

  • Prova på, kostnad 100 kronor

Arrangemangsnummer: 318542

Kontaktperson

Ledare

Irene Stenvatten

Vill du lära dig något nytt?

Spana in våra inspirerande kurser! Eller vill du kanske delta i ett evenemang? Oavsett vad du letar efter så hittar du hela vårt utbud här.