Det går inte längre att anmäla sig till denna cirkel, kurs eller arrangemang.

Sök efter liknande eller meddela ditt intresse!

Bild: Lena Ryö

ÖREBRO

Om konst i det offentliga rummet - tre stadsvandringar

Sveriges Konstföreningar Örebro län gör: Cirkel om konst i det offentliga rummet - tre stadsvandringar, en i vardera orten Hallsberg, Lindesberg och Örebro under ledning av våra kunniga ciceroner Per Bäckman och Fredric Skargren. Varmt välkomna till inspirerande möten och mer kunskap om några av våra städer i länet. Det blir en resa i konst, arkitektur och därmed i vår gemensamma historia. Vi möts och vi samtalar och lär oss under trevliga former tillsammans.

Startdatum

Aktiviteten är påbörjad och full

Veckodag

Söndag

Tid

Kl 14:00 - 17:00

Omfattning

3 tillfällen, 12 studietimmar

Plats

Se beskrivning

Pris

Kostnadsfritt

Antal platser kvar

Fullbokat

Syftet med konsten i det offentliga rummet är att göra stadsmiljön attraktiv, upplevelserik och att visa på välstånd. Med konsten väcks också tankar och ger platser dignitet. Ett ytterligare syfte med konsten kan vara att hedra en person. Det sistnämnda har under lång tid i vår historia varit själva syftet med utsmyckningar. Under tre söndagar ska vi besöka Hallsberg, Lindesberg och Örebro. Det blir en vandring på ca 1,5-2 km. Vi stannar upp och fikar och reflekterar tillsammans över det vi ser. Vi kommer även att titta på arkitekturen i stadsrummet.

23 april kl 14.00 Lindesberg – samling på torget utanför hotellet

Lindesberg var från början en medeltida handelsplats och fick på 1600-talet stadsrättigheter. Staden blommar upp när järnvägen kom i slutet på 1800-talet och dess torg dekoreras med en klassisk fontän av Adolf Jonsson. Vi kommer att se en rad vackra hus, men också bra konst av bl a Stig Borglind, Ragnar Lindén, Gunilla Dovsten och Nick Furderer m fl. Vi promenerar ca 1,5 km och stannar för att dricka kaffe och reflektera och diskutera.

30 april kl 14.00 Hallsberg – samling framför Järnvägsstationen

Hallsberg är ett samhälle som växte upp vid en ”järnvägsknut”. Här har arkitekter som Adolf Edelsvärd, Ferdinand Boberg, Tore Gardefelt, Lars Arborerlius och Lars Kjellman bidragit med vacker arkitektur. Det är allt ifrån Nationalromantik till Brutalism. Konst av Elsie Dahlberg, Endel Köks, Lennart Kindgren, Erik Höglund och Carl Larsson, kan Hallsberg också uppvisa. Även i Hallsberg fikar vi och reflekterar över vad vi sett under promenaden.

7 maj kl 14.00 Örebro – Samling Järntorget vid skulpturen

Sedan Gummaelius 1865 placerade C G Qvarnströms Engelbrektsstaty på Stortorget i Örebro har staden fyllts med offentlig konst. Sedan 15 år tillbaka har staden också smyckats med spännande och ung konst genom konstbiennalen Openarts försorg. Arkitekturen spänner från medeltida till modernism, från Adolf Kjellström, F Winblad till Gert Wingård. Vi vandrar från centrum till Stadsparken där vi gör uppehåll för fika och får tid att resonera om offentlig konst vi sett under dagen och under tidigare cirkeltillfällen.

Kostnad

Cirkeln är helt gratis och består av tre tillfällen och startar kl 14.00 och pågår till ca 17.00.

Anmälan

Anmäl dig senast 16 april

Ledare

Per Bäckman och Fredric Skargren

För mer information

Lena Ryö lenaryo@gmail.com eller tel 070 60 70 152.

Övrigt

Bussar och tåg går mellan länets orter. För den som inte kan resa på detta sätt, men ändå vill delta så ska vi försöka ordna samåkning. Deltagare är alla medlemmar i konstförening ansluten till Sveriges Konstföreningar Örebro län

Varmt välkomna till inspirerande möten och mer kunskap om några av våra städer i länet. Det blir en resa i konst, arkitektur och därmed i vår gemensamma historia. Vi möts och vi samtalar och lär oss under trevliga former tillsammans.

Arrangemangsnummer: 400305

Ledare

Lena Ryö

Kontaktperson