UPPSALA

#metoo65+ Våldet går inte i pension. Utbildningsdag om våld, mot och av äldre

Utbildningen riktar sig till personer inom bland annat äldreomsorg, primärvård, kyrkor och socialtjänst som arbetar med eller möter äldre som drabbas eller riskerar att drabbas av våld.

Startdatum

18 september 2019

Veckodag

Onsdag

Tid

Kl 8:30 - 16:20

Omfattning

1 tillfälle, 8 studietimmar

Lokal/rum

Mariasalen

Pris

Kostnadsfritt

Antal platser kvar

Fullt – men du kan anmäla dig som reserv

Våld mot äldre är ett ämne som det sällan pratas om. Det finns en bild av äldre som snälla och svaga som gör det svårt att föreställa sig att någon kan slå en äldre person – eller att äldre själva slår. Men i själva verket är det inte särskilt ovanligt att äldre utsätts för våld.
I sitt eget hem kan äldre utsättas för våld av en partner, ett barn eller barnbarn, och på ett äldreboende kan en granne eller personal vara förövare. Både äldre kvinnor och äldre män utsätts för våld, men våldet mot kvinnor är grövre, mer upprepat och får allvarligare konsekvenser. Våld är dessutom mycket mer än slag och sparkar, till exempel är hot och kränkningar, ekonomiskt utnyttjande, sexuella över¬grepp och vanvård också våld. Genom denna utbildningsdag vill Diakonistiftelsen Samariterhemmet tillsammans med Länsstyrelsen lyfta frågan om våld mot äldre och belysa vikten av kunskap, av organisering och specifika insatser för äldre våldsutsatta och äldre som förövare.

Målgrupp

Personer som möter och arbetar med äldre människor och med våld i nära relationer

Kostnad

Dagen är kostnadsfri och bekostas av Länsstyrelsen i Uppsala län. Fika och lunch ingår. Sista anmälningsdag; 11 september. Anmälan är bindande. Plats kan dock överlåtas till annan person. Om antalet anmälda inte uppgår till 25 personer förbehåller vi oss rätten att ställa in undervisningstillfället.

Övrig information

Intyg utfärdas efter avslutad utbildningsdag
Utvärdering sker efter avslutad utbildningsdag.

Kontaktpersoner;

Charlotte Engel, 076 8053311 charlotte.engel@samariterhemmet.se
Lena Olai, 070 2705933 lena.olai@samariterhemmet.se

Utbildningsdagen anordnas i samarbete med Länsstyrelsen Uppsala län och Sensus.

Arrangemangsnummer: 316251

Kontaktperson

Vill du lära dig något nytt?

Spana in våra inspirerande kurser! Eller vill du kanske delta i ett evenemang? Oavsett vad du letar efter så hittar du hela vårt utbud här.