LINKÖPING

Masterclass i studioinspelning med Niels Nielsen

Masterclass i studioinspelning med Niels Nielsen. Uppgradera dina kunskaper i studioinspelning.

Startdatum

30 november 2019

Veckodag

Lördag

Tid

Kl 10:00 - 18:00

Omfattning

1 tillfälle, 10 studietimmar

Lokal/rum

Källaren

Pris

Kostnadsfritt

Antal platser kvar

Gott om platser kvar

Innehåll och upplägg

Producenten och musikern Niels Nielsen har många strängar på sin lyra. Till vardags mixar och mastrar han skivor (Riddarna, Starset, Markus Krunegård mm), kombinerat med rena albuminspelningar (MCC, Night, Tid, Dead Soul, Tikkle Me, Bandet Ellington mm) samt turnéer som keyboardist i In Flames och gitarrist i Dead Soul och MCC. Han har tidigare också jobbat som turnéledare och crew med Ghost, Den Svenska Björnstammen och Slagsmålsklubben.

Det hela började dock i en källare i Åtvidaberg för 20 år sedan med en enkel hemmastudio och några gamla instrument och två mikrofoner. Efter några års experimenterande i Facits gamla lokaler i Åtvidaberg har flyttlasset gått fram och tillbaka mellan Linköping och Norrköping och nu huserar Niels i Gardenia Studion i Linköping samt i sin egen hemmastudio.

”Man behöver egentligen bara en stor studio till akustiska truminspelningar nuförtiden, resten går att göra hemma med en dator och rätt kunskap, men det är såklart lite mer inspirerande att sitta i en studio gjord för musik än att sitta i sitt sovrum” menar Niels.

Och det är just det Niels kommer prata om och visa under denna masterclass. Hur ska man tänka kring en inspelning. Hur mickar man upp ett trumset och vad gör man när man spelat in allt? I vilken ordning ska man göra saker, när börjar mixningen och vad behöver man tänka på innan man ens går till studion, och kanske framförallt, behöver man verkligen en stor studio för att göra en skiva?

Vi kommer prata om allt från mikrofoner, sladdar, plugins, inspelningsprogram, mixning, mastering, kompressorer, digitalt eller analogt, gruppdynamik och varför det kan vara smart att gå på mycket livekonserter om man vill jobba eller bli bättre på att spela in.

Vi kommer att praktiskt placera mikrofoner och prova att både editera och mixa resultatet och prata om vad man kan tänka på för att underlätta processen och korta ned den ibland dyra inspelningstiden i studion. Niels kommer ge tydliga exempel på hur han har gjort och tänkt genom åren som inte alltid varit enligt skolboken.

Vi kommer även prata om vad man kan göra själv, vilka steg i en inspelningsprocess som man enkelt kan bli bättre på och värdet av att tänka igenom syftet med sin inspelning innan man bokar in sig i en studio.

Det kommer finnas gått om tid för frågor om allt detta och mycket mer, så förbered er gärna med specifika frågor som just ni vill ha svar på. Genom att dela med sig av erfarenheter och funderingar kan alla lära sig något av en sådan här dag vare sig man spelar metal, hiphop, EDM eller country.

Masterclassen hålls i Sensus studio på Kulturhuset Skylten i Linköping. OBS! Denna är öppen för Sensus anslutna musiker i första hand som efter detta ska kunna använda Sensus studio på egen hand eller vill höja sina kunskaper inom studioinspelning. Då vi endast har 15 platser vill vi att det är max 1 person per band/cirkel som deltar. I mån av plats kan vi fylla på med fler banddeltagare eller musiker som EJ är anslutna till Sensus.

Lunch och fika ingår!

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs

Datum

30/11 10.00-18.00

Pris

Gratis

Arrangemangsnummer: 103156

Ledare

Niels Nielsen

Kontaktperson

Kontor

Vill du lära dig något nytt?

Spana in våra inspirerande kurser! Eller vill du kanske delta i ett evenemang? Oavsett vad du letar efter så hittar du hela vårt utbud här.