Det går inte längre att anmäla sig till denna cirkel, kurs eller arrangemang.

Sök efter liknande eller meddela ditt intresse!

KALV

Madrigaler för violin, högtalare och notställ- Konsert i Kalv

Konsert med Marco Fusi och Pierluigi Billone på Kalvfestivalen 2022. Italienske tonsättaren Luigi Nonos motto var det han kom att läsa på en klostervägg i Toledo: "vandrare, det finns vägar, bara vandring!". Musiken i hans senare liv kom att kretsa kring öppna former, vandrande ljud och rummet. Kanske är hans La lontananza nostalgica utopica futura för violin och högtalare ett av de mest häpnadsväckande exemplen på detta. Violinisten vandrar likt en pilgrim runt i det akustiska rummet omgiven av högtalare. I en dialog mellan violinist och den som "diffuserar" det elektroniska ljudet uppstår ett säreget musikaliskt möte, som vid varje framförande aldrig är sig likt. Det finns inte EN väg. Verket som är nära 60 minuter långt kräver inte bara en enorm instudering av violinisten utan även av den som sköter det elektroniska. Varje framförande kräver en rigorös förberedelse för att frambringa polyfonin, undersökandet av det rumsliga och försöket (som Luigi Nono var så besatt av) att öppna upp för ett nytt sätt att lyssna till musik. Ett där du inte hör dig själv i andra, inte ett akademiskt lyssnande, utan ett där lyssnandet återigen - som det kanske var förr - är en gemenskap. Ett sätt att lyssna tillsammans.

Datum

13 augusti 2022

Dag

Lördag

Tid

Kl 19:30 - 20:30

Plats

Kalv kyrka

Kalv kyrka 51261 KALV

Pris

Kostnadsfritt

Marco Fusi är violinist/violast och en passionerad förespråkare för vår tids musik och han har under åren arbetat nära såväl det nya gardet som dagens mest inflytelserika tonsättare. Bland de tonsättare vars verk Fusi uruppfört finner exempelvis: Pierluigi Billone, Salvatore Sciarrino, Peter Eötvös och Brian Ferneyhough. Som musiker framträder han regelbundet med några av den nutid konstmusikens ledande ensembler som Klangforum Wien, MusikFabrik, Phoenix (Basel) med flera.

Pierluigi Billones musik beskrivs ofta som arkaisk. Som minnande om en urkraft, en ockult stämma ur tidens djup. Och det går att följa dess klang genom studier av kultiska ritualer, genom schamanen, den tibetanske munken – genom antikens tragedier, men också i vår närhet; genom frijazzen, den experimentella rocken och förstås, i den samtida konstmusiken.

Med idylliska byn Kalv som kuliss får du uppleva en festival för nutida konstmusik, där man blandar musik från förra årtusendet med det nyskrivna. Deltagarna från lokala och regionala likväl som internationella ensembler.

Priser

  • En konsert-150 kr
  • Festivalpass- 400 kr
  • Barn/ungdom under 18 år- gratis

För mer information

Genomförs med stöd av Västra Götalandsregionen

Arrangemangsnummer: 811132