Hem
Translate this page

Translate this site

Select your language in the dropdown menu below

Problem för nya deltagare att anmäla sig till verksamhet

Just nu upplever många nya deltagare att det är svårt att skicka in sin anmälan på sajten. Vi jobbar på att lösa problemet så snabbt som möjligt. Om du inte kan skicka in din anmälan, vänligen mejla in din anmälan till aktivitetens kontaktperson.

VADSTENA

Livets Danser - Grundläggande Dansledarutbildning i Helande Cirkeldans

Livets danser - 2022 Obs flera tillfällen se datum i text nedan.

Startdatum

25 februari 2022

Veckodag

Fredag

Tid

Kl 15:00 - 15:00

Omfattning

4 tillfällen, 100 studietimmar

Pris

8000 kr

Antal platser kvar

Gott om platser kvar

En grundläggande dansledarutbildning i Helande cirkeldans i Vadstena som består av fyra delkurser fredag – söndag under två terminer. Helande cirkeldans har rötter i den folkliga dansen. Namnet är en översättning av engelskans Sacred dance, som är den internationella benämningen på en dansrörelse som sedan 70-talet fått stor spridning i Europa. Dansrörelsens grundare var den tyske dansprofessorn och koreografen Bernhard Wosien. Dansformen kallas i Sverige även Heliga danser och Dansmeditation.

I cirkeldansen rör vi oss i en ordlös gemenskap där vi kan känna en enhet som bär oss. Varje dans har sina givna steg och rörelser, med ett symboliskt innehåll. Rytmen och de upprepade rörelsemönstren ger en ökad närvaro, blir till en meditation i rörelse som kan föra oss i kontakt med vårt inre. Dansen har även en rituell dimension, är livstolkande och meningsskapande och den kan vara en ordlös bön. Rubriken ”Livets danser” syftar till den mångfald av danser som finns för olika skeden i livet. Vi använder både traditionella folkliga danser från olika kulturer och nyskapade danser. Musiken kommer också från olika kulturer och tider. Grundutbildningen består av fyra intensiva veckoslutskurser under ett år. Mellan dessa helger övar man danserna och arbetar med en slutuppgift som redovisas den sista helgen. När man genomgått alla delkurser i grundutbildningen, har man möjlighet att bli diplomerad dansledare. Tre helger har ett specifikt tema som berör en viss aspekt av den heliga dansen. Under varje delkurs lär du dig ett antal danser. Du får även öva att leda dans och att läsa och skriva stegnotationer. Inspiration ges också för hur man kan skapa dansriter och dansandakter. Erfarenhet av att dansa cirkeldans eller någon annan form av dans krävs.

Delkurser och Kursdatum för 2022:

Delkurs 1: Meditation i rörelse och stillhet 25-27 februari

Meditation är ett sätt att öva medveten närvaro och att finna inre ro. Under denna helg fokuserar vi på dansens meditativa aspekter. Vi talar också om olika meditationsformer och gör mindfulness övningar.

Delkurs 2: Dans, Rit, Symbol 22-24 april

Cirkeldanserna gestaltar symboler i rörelse. Vi fokuserar på dansernas symboliska och rituella aspekter. Vi talar om vad symboler, respektive riter är och hur de hör samman och erfar några enkla dansriter.

Delkurs 3: Dans och Sång 2-4 september

Den här helgen lär vi oss sånger som vi dansar till. Det är helande och roligt att både sjunga och dansa. Vi har också glädje och nytta av sånger som vi kan dansa till när vi är i naturen och kanske saknar tekniska hjälpmedel som t ex under en vandring eller pilgrimsvandring.

Delkurs 4: Livets danser 11-13 november

Denna helg avslutas dansledarutbildningen. Tid ges bland annat till slutarbeten och samtal/frågor om hur man kan arbeta vidare som dansledare och till andra frågor som är relevanta för uppgiften med att leda dans. Liksom under varje delkurs lär man sig ett antal nya danser och repeterar danser från föregående kurs.

Kursledare: Marie-Louise von Malmborg

Hon är diplomerad dansledare med mångårig erfarenhet som ledare och pedagog, samt dipl. Symbolpedagog, Mindfulness-instruktör och examinerad församlingspedagog. Hon har lett dansledarutbildningen under flera år på Vadstena folkhögskola.

Plats: IOGT/NTO Stockmakaregatan 8 i Vadstena Tid: Kurserna startar kl 15 på fredagarna och avslutas kl 15 på söndagarna.

Kursavgift: 8000 kr för hela utbildningen, . I kursavgiften ingår häften med dansbeskrivningar för varje delkurs, vissa artiklar och musikfiler med musiken till danserna, samt te och kaffe.

Anmälan: senast 28 januari. Efter 28/1 är anmälan bindande och avbokning utan betalningskrav kan endast ske med uppvisande av läkarintyg.

Information om utbildningen: Marie-Louise von Malmborg mlm@helanderorelse.se 076-848 39 11

Arrangemangsnummer: 105551

Ledare

Marie-Louise von Malmborg

Kontaktperson

Kontor