Det går inte längre att anmäla sig till denna cirkel, kurs eller arrangemang.

Sök efter liknande eller meddela ditt intresse!

VADSTENA

Livets Danser - Grundläggande Dansledarutbildning i Helande Cirkeldans

Livets danser - 2022 och 2023 Obs! flera tillfällen, se datum i text nedan.

Startdatum

Aktiviteten är påbörjad men vi tar emot efteranmälningar.

Veckodag

Fredag

Tid

Kl 15:00 - 15:00

Omfattning

4 tillfällen, 100 studietimmar

Plats

IOGT-NTO-Lokalen I Vadstena

Stockmakaregatan 8 59230 VADSTENA

Pris

8000 kr

Antal platser kvar

Fåtal platser kvar

Livets danser är en grundläggande dansledarutbildning i Helande cirkeldans i Vadstena som består av fyra delkurser - fredag till söndag - under två terminer. Helande cirkeldans har rötter i den folkliga dansen. Namnet är en översättning av engelskans Sacred dance, som är den internationella benämningen på en dansrörelse som sedan 70-talet fått stor spridning i Europa. Dansrörelsens grundare var den tyske dansprofessorn och koreografen Bernhard Wosien. Dansformen kallas i Sverige även Heliga danser och Dansmeditation.

I cirkeldansen rör vi oss i en ordlös gemenskap där vi kan känna en enhet som bär oss. Varje dans har sina givna steg och rörelser, med ett symboliskt innehåll. Rytmen och de upprepade rörelsemönstren ger en ökad närvaro, blir till en meditation i rörelse som kan föra oss i kontakt med vårt inre. Dansen har även en rituell dimension, är livstolkande och meningsskapande och den kan vara en ordlös bön.

Rubriken ”Livets danser” syftar till den mångfald av danser som finns för olika skeden i livet. Vi använder både traditionella folkliga danser från olika kulturer och nyskapade danser. Musiken kommer också från olika kulturer och tider.

Grundutbildningen består av fyra intensiva veckoslutskurser under ett år. Mellan dessa helger övar man danserna och arbetar med en slutuppgift som redovisas den sista helgen. När man genomgått alla delkurser i grundutbildningen, har man möjlighet att bli diplomerad dansledare.

Tre helger har ett specifikt tema som berör en viss aspekt av den heliga dansen. Under varje delkurs lär du dig ett antal danser. Du får även öva att leda dans och att läsa och skriva stegnotationer. Inspiration ges också för hur man kan skapa dansriter och dansandakter. Erfarenhet av att dansa cirkeldans eller någon annan form av dans krävs.

Delkurser och Kursdatum för höst 2022 och vår 2023:

Delkurs 1: Meditation i rörelse och stillhet 16-18 september 2022

Meditation är ett sätt att öva medveten närvaro och att finna inre ro. Under denna helg fokuserar vi på dansens meditativa aspekter. Vi talar också om olika meditationsformer och gör mindfulnessövningar.

Delkurs 2: Dans, Rit, Symbol 11-13 november 2022

Cirkeldanserna gestaltar symboler i rörelse. Vi fokuserar på dansernas symboliska och rituella aspekter. Vi talar om vad symboler, respektive riter är och hur de hör samman och erfar några enkla dansriter.

Delkurs 3: Dans och Sång 3-5 februari 2023

Den här helgen lär vi oss sånger som vi dansar till. Det är helande och roligt att både sjunga och dansa. Vi har också glädje och nytta av sånger som vi kan dansa till när vi är i naturen och kanske saknar tekniska hjälpmedel som t ex under en vandring eller pilgrimsvandring.

Delkurs 4: Livets danser 21-23 april 2023

Denna helg avslutas dansledarutbildningen. Tid ges bland annat till slutarbeten och samtal/frågor om hur man kan arbeta vidare som dansledare och till andra frågor som är relevanta för uppgiften med att leda dans. Liksom under varje delkurs lär man sig ett antal nya danser och repeterar danser från föregående kurs.

Kursledare: Marie-Louise von Malmborg

Diplomerad dansledare med mångårig erfarenhet som ledare och pedagog, diplomerad symbolpedagog, mindfulness-instruktör och examinerad församlingspedagog. Hon har lett dansledarutbildningen under flera år på Vadstena folkhögskola.

Plats: IOGT/NTO Stockmakaregatan 8 i Vadstena Tid: Kurserna startar kl 15 på fredagarna och avslutas kl 15 på söndagarna.

Kursavgift: 8000 kr för hela utbildningen, . I kursavgiften ingår häften med dansbeskrivningar för varje delkurs, vissa artiklar och musikfiler med musiken till danserna, samt te och kaffe.

Anmälan: senast 15 augusti. Efter 15 aug är anmälan bindande och avbokning utan betalningskrav kan endast ske med uppvisande av läkarintyg.

Information om utbildningen: Marie-Louise von Malmborg mlm@helanderorelse.se 076-848 39 11

Arrangemangsnummer: 105551

Ledare

Marie-Louise von Malmborg

Kontaktperson

Kontor