LERDALA

Kyrka i hållbar utveckling – utbildning för miljögrupper i Svenska kyrkan

Medlemmar i miljögrupper inbjuds till en processinriktad utbildning som varvar teologiska reflektioner, fakta och färdigheter för hållbarhetsarbete, kunskaper om ledningssystemet Svenska kyrkans miljödiplomering och stöd i rollen som miljögrupp. Utbildningen riktar sig till både nya och erfarna medlemmar i församlingens miljögrupp, till dem som redan är igång med miljödiplomeringsarbetet och dem som står inför det. Medverkar gör bland andra Martin Hedberg, Meteorolog och klimatexpert samt Pella Thiel, ekolog och omställare.

Startdatum

Aktiviteten är påbörjad men vi tar emot efteranmälningar.

Dagar

Tisdag, onsdag, torsdag

Tid

Ej bestämd

Omfattning

3 tillfällen, 24 studietimmar

Plats

Flämslätts Stifts- och kursgård54017 LERDALA

Pris

2500 kr

Datum och tid: 14-16 maj, 2019. Kursen inleds 14/5 kl. 12.00 och avslutas 16/5 kl. 13.30.

Deltagaravgift: 2 500 kr/person. I deltagaravgiften inkluderas kost och logi, men deltagarna bekostar själva resan till och från kursen.

Kost: Lakto-ovo-vegetariskt är standardalternativet. Meddela övriga kostönskemål och allergier vid anmälan.

Sista anmälningsdag: 19/4. Anmäl gärna upp till tre deltagare per miljögrupp/församling.

Medverkande

Martin Hedberg, meteorolog Förändringar av klimat, ekosystemtjänster och energiresurser är väsentliga frågor. Min vision är att göra vetenskapliga resultat tillgängliga så att vi alla kan lära mer och ta större hänsyn till de stora globala frågorna som påverkar oss allt mer. Kommer att ha passet ”Klimatallvar” under kursdagarna.

Pella Thiel, ekolog Arbetar med förändringsprocesser, ledarskapsutveckling och kommunikation för ett samhälle i harmoni med naturen. Pella Thiel skriver, pratar och utbildar i frågor som rör omställning i bred bemärkelse. Mest intressant är systemskiftande idéer som påverkar hur vi ser på oss själva och världen. Har varit med och startat bland annat Omställningsnätverket. Kommer att ha passet ”Naturens rättigheter” under kursdagarna.

Eva Katarina Agestam, präst Det borde egentligen vara huvudspåret i teologi, att allt hänger ihop, menar Eva Katarina. Att vi måste vara rädda om varandra och hela jorden, att människans ansvar och tro handlar om det, i stället för att, som det ofta blivit i kyrkans historia, se Gud och himlen som en annan dimension, som inte har med den vanliga verkligheten att göra. Kommer att hålla i Pilgrimsvandring och praktisk ekoteologi under kursdagarna.

Samt

 • Lisa Fröberg, stiftsadjunkt internationella relationer och miljöfrågor, Västerås stift
 • Frida Gårdmo, klimathandläggare, Linköpings stift
 • Christina Bernérus, hållbarhetssamordnare, Göteborgs stift
 • Anders Blom, miljösamordnare, Skara stift
 • Urban Hermansson, Sensus
 • Jakob Lindkvist, Sensus

Kursansvariga:

 • Magnus Myrberg, handläggare hållbar utveckling, Stockholms stift, e-post magnus.myrberg@svenskakyrkan.se, telefon 08-508 940 32.
 • Lisa Fröberg, stiftsadjunkt internationella relationer och miljöfrågor, Västerås stift, e-post lisa.froberg@svenskakyrkan.se, telefon 021-17 85 00.
 • Frida Gårdmo, klimathandläggare, Linköpings stift, e-post frida.gardmo@svenskakyrkan.se, telefon 013-24 26 23.
 • Christina Bernérus, miljösamordnare, Göteborgs stift, e-post christina.bernerus@svenskakyrkan.se, telefon 031-771 30 22.
 • Anders Blom, stiftspedagog, Skara stift, e-post anders.blom@svenskakyrkan.se, telefon 0511-262 30.

Utbildningen ges vid två olika tillfällen 2019. Den 14-16 maj på Flämslätt stifts- och kursgård och den 7-9 oktober i Västerås. Välj det tillfälle som passar bäst! Information om utbildningen i oktober hittar du här: https://www.sensus.se/kurser-och-evenemang/kyrka-i-hallbar-utveckling-utbildning-for-miljogrupper-i-svenska-kyrkan-315299/

Arrangemangsnummer: 334229

Kontaktperson

Ledare

Christina Bernérus

Anders Blom

Vill du lära dig något nytt?

Spana in våra inspirerande kurser! Eller vill du kanske delta i ett evenemang? Oavsett vad du letar efter så hittar du hela vårt utbud här.