Foto: Christine Olsson

Distans

Kvinnor i staten genom tiderna

Hundra år sedan kvinnor fick rösträtt

Datum

11 mars 2021

Dag

Torsdag

Tid

Kl 18:00 - 19:30

Plats

På distans

Pris

Kostnadsfritt

Arrangemanget är riktat enbart till ST-medlemmar!

STs förbundsordförande Britta Lejon inleder med STs syn på jämställdhet och hälsar alla välkomna till kvällens föreläsning.

I år är det hundra år sedan riksdagen fattade det avgörande beslutet om kvinnornas rösträtt - men det dröjde ända till 1925 innan statens fullmaktstjänster öppnades för kvinnor.

Det moderna Sverige började växa fram vid 1800-talets mitt, men kvinnorna fick slå sig in i moderniteten. Utbildning, lärartjänster, löner - allting måste erövras. Om milstolparna på vägen berättar Gunnar Wetterberg, historiker och författare

Föreläsningen kommer att spelas in.

Föreläsare:

STs Förbundsordförande Britta Lejon inleder och därefter föreläser historikern och författaren Gunnar Wetterberg och ursprungligen diplomat.

Gunnar Wetterberg har varit ansvarig för Finansdepartementets långtidsutredningar 1992 och 1995, direktör i Kommunförbundet och samhällspolitisk chef på Saco. Han har tagit emot Hertig Karls pris för sin biografi om Axel Oxenstierna och Kunskapspriset 2008. Han blev hedersdoktor vid humanistiska fakulteten vid Lunds universitet 2009 och är ledamot av Kungl. Vetenskapsakademien och Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien. Gunnar är med i Fråga Lund på SVT samt har vunnit På spåret, tillsammans med Parisa Amiri, två gånger och är en mycket efterfråga föreläsare i ämnen kring samhällsfrågor och historia.

Tid:

Kl.18.00-19.30 samt frågestund 19.00-19.30. Välkomna att logga in från 17.40!

Plats:

Digitalt via Zoom. Länk mailas ut senast dagen innan föreläsningen.

Pris och anmälan:

Föreläsningen är gratis men eftersom platserna är begränsade behöver man anmäla sig senast den 10 mars.

Vid anmälan - ange din lokala ST-klubb!

Arrangemanget är en del av STs internationella kvinnodag/vecka

Arrangemangsnummer: 264198

Kontaktperson

Vill du lära dig något nytt?

Spana in våra inspirerande kurser! Eller vill du kanske delta i ett evenemang? Oavsett vad du letar efter så hittar du hela vårt utbud här.