En utbildning för dig som möter asylsökande, nyanlända eller utrikes födda föräldrar i din yrkesroll inom till exempel region, kommun, skola eller som ledare i civilsamhället i Västra Götalandsregionen. Utbildningen ges inom ramen för Projektet Helhetslyftet som medfinansieras av Europeiska unionen.
Aktiviteten är påbörjad men vi tar emot efteranmälningar.
Torsdag
Se beskrivning
5 tillfällen, 28 studietimmar
Se beskrivning
Kostnadsfritt
Förälder i nytt land är ett föräldraskapsstöd för nyanlända och utrikes födda med syfte att stärka föräldrarna i deras föräldraroll. Kursen är dialogbaserad och hålls på modersmål av kursledare med dubbel språklig och kulturell kompetens. Integrationscentrum, Göteborgs stad har tagit fram kursledarutbildningen och materialet Föräldrar i nytt land. Forskare på FoU Väst har utvärderat kursen Förälder i nytt land.
Målet med utbildningen är att du som kursledare ska kunna använda metod och material för ”Förälder i nytt land” i mötet med asylsökande, nyanlända eller utrikes födda föräldrar i din verksamhet. Det kan vara i föräldragrupper eller som ett komplement till andra föräldrastödsinsatser.
Utbildningen hålls på svenska.
Utbildningen omfattar 2 heldagar och 3 halvdagar på torsdagar:
Inför träffarna ges läsinstruktioner och hemuppgifter. I utbildningen ingår materialet "Förälder i nytt land" på modersmål.
Utöver de fem träffarna finns möjlighet till handledning i samband med uppstart av egen föräldragrupp.
Torsdag 13 april 2023
Efter avslutad kurs utfärdas intyg som beskriver vilka ämnen och teman som ingått i kursen.
Utbildningen ges inom ramen för projektet Helhetslyftet som drivs av Folkhögskoleförvaltningen, Västra Götalandsregionen och finansieras av EU, Asyl-, migration- och integrationsfonden AMIF. Helhetslyftets övergripande mål är att minska arbetslösheten och öka känslan av delaktighet i samhället bland tredjelandsmedborgare, personer som inte har svenskt/EU/EES-medborgarskap.
Människors hälsa och livssituation påverkar möjligheten att ta till sig studier samt gå vidare till arbete och därför integreras hälsokommunikation och föräldrastöd i projektet. Sensus har fått förtroendet att samordna föräldrastödet, skapa samverkan mellan offentlig sektor och civilsamhället samt utbilda i föräldrastöd i samarbete med våra samverkanspartners Föreningen Tidigt Föräldrastöd och Bergsjöns Studiecenter Läxhjälpen.
Vill du veta mer kontakta Susanne Lotzke - Samordnare Föräldrastöd Helhetslyftet
Arrangemangsnummer: 501615