Det går inte längre att anmäla sig till denna cirkel, kurs eller arrangemang.

Sök efter liknande eller meddela ditt intresse!

ÖRSJÖ

Kurs i praktisk biodling, Nybro

Vill du närma dig binas spännande värld av blommor, nektar och honung? Har du lust att träffa andra likasinnade och lära dig biodlingens grunder i en etablerad bigård? Välkommen till denna kurs i praktisk biodling!

Startdatum

Aktiviteten är påbörjad men vi tar emot efteranmälningar.

Veckodag

Lördag

Tid

Kl 9:30 - 12:00

Omfattning

5 tillfällen, 20 studietimmar

Plats

Bigård Birgittas skogscaféGillestugan

Ällebäck 123 38297 ÖRSJÖ

Pris

1500 kr

Antal platser kvar

Fåtal platser kvar

Vi kommer att gå igenom allt du behöver veta för att börja med egna bin under fem träffar där vi varvar teori och praktik. Vi håller till i Bigård Birgitta i Ällebäck och är inomhus vid dåligt väder. Under hela kursen försöker vi att tillbringa så mycket tid som möjligt i kuporna och vid gott väder är vi enbart utomhus - vi lär genom att göra alla moment som säsongen bjuder i en bigård. Du som går kursen får all kunskap och erfarenhet som du behöver för att själv komma igång med biodling eller praktisk erfarenhet om du bara gått en teoretisk kurs.

Kursen planeras till helgdagar med en träff i månaden och datumen kan komma att ändras under kursens gång i samråd med deltagarna. Planen är dessa datum: 15 april, 21 maj, 17 juni, 22 juli och 27 augusti. Det finns slöjor att låna men du måste själv ha täckande, ljus klädsel samt handskar. Förutom träffarna finns det möjlighet att vara med och slunga honung ytterligare en gång i augusti samt hänga med digitalt eller fysiskt när vi behandlar bina mot varroakvalstret i december.

Moment och teman för träffarna:

  • kupmodeller och arbetsmoment (inklusive topplistkupor)
  • dragväxter och pollen
  • året i bikupan
  • regelverk och materialkunskap
  • bisamhällets uppbyggnad
  • avläggare och delning
  • sjukdomar och friskvård
  • honungshantering
  • svärmar och andra utmaningar

Förkunskaper och material

Vi kommer inte att följa någon särskild bok så du som kursdeltagare kan köpa den bok som du tycker passar dig bäst – alla böcker går mer eller mindre igenom samma moment och vi tycker att du helt enkelt väljer det som du tycker verkar bäst. Några förslag är Bin – till nytta och nöje, Boken om biodling, Bisyssla: biodling, bin och biprodukter. Du bör ha läst igenom en bok om biodling i förväg eller gått en teoretisk kurs så att vi kan fokusera på alla de praktiska moment och lärdomar som finns i bigården. Det går också bra att läsa under kursens första halva.

Ledare

Tessan Nordeman har varit biodlare sedan 2015 och har sedan dess startat upp konceptet andelsbiodling i Sverige och vunnit silvermedalj i Mat-SM med sin rökta honung. Idag är hon rådgivare för andelsbiodlare genom föreningen Andelsjordbruk i Sverige och Länsstyrelsen Västra Götaland samt driver eget biodlingsföretag utanför Nybro.

Arrangemangsnummer: 58076

Ledare

Peter Silkelock

Kontaktperson