Det går inte längre att anmäla sig till denna cirkel, kurs eller arrangemang.

Sök efter liknande eller meddela ditt intresse!

Bild: Scandinav Bildbyrå

Kurs för blivande föräldrar med Autism och NPF

Startdatum

Aktiviteten är påbörjad

Veckodag

Onsdag

Tid

Kl 18:00 - 20:00

Omfattning

2 tillfällen, 4 studietimmar

Plats

DistansZoom

Pris

750 kr

Antal platser kvar

Gott om platser kvar

##Ska du bli förälder och har du autism? Då är denna kurs för dig! Oavsett om det är du som är gravid, är partner eller ska bli medförälder.

Du som ska stödja en anhörig med autism är varmt välkommen att gå kursen tillsammans med den/de blivande föräldrarna.
Att bli förälder är en underbar och utmanande tid. I kursen får du tips på hur man kan göra utmaningarna mer hanterbara. Du som partner/anhörig får lära dig hur du kan hjälpa och stödja. Du får många tips på hur man kan skapa goda förutsättningar för en underbar graviditet, förlossning och första tiden med bebisen. Kursen är sponsrad av Autism Stiftelsen.

 • Datum: 8 mars & 15 mars
 • Tid: 18-20
 • Plats: online
 • Pris: Ni betalar 750 kr/par eller ensamstående plus anhörig. Autism Stiftelsen betalar mer än halva din kursavgift! Ordinarie pris 2000/kr per par.

Kom ihåg att använda ditt friskvårdsbidrag för kursen!

Sista anmälningsdag: 1 mars

Många med autism/npf har svårt med förändringar och det finns nog ingen annan tid i livet som innebär en så stor förändring som att få barn. Då är det viktigt att få stöd och göra saker som underlättar förändringarna. Det kan kännas overkligt att det är ett barn i livmodern och du kanske undrar hur du ska knyta an till barnet? Vi kommer ge dig tips för vad du kan göra både under graviditeten, förlossningen och tidigt föräldraskap för att främja anknytningen. Det är vanligt att vara orolig för hur man ska klara av förlossningen. I kursen pratar vi om olika val som finns, vilka stöd du kan få och vilka rättigheter du har, så att du ska känna att förlossningen blir hanterbar och en stärkande upplevelse. Det kan kännas svårt att få till en bra kommunikation med sjukvårdpersonal och vi ger därför tips på hur du kan göra och hur din partner/anhörig kan stötta dig.

I kursen ingår följande:

 • -Hur kan man hantera förändringar?
 • -Hur kan man knyta an till barnet i livmodern och verkliggöra barnet?
 • -Vad kan du som är gravid göra för att må bättre och hantera tiden kring förlossningen?
 • -Hur du som partner/medförälder/anhörig kan ge stöd under graviditet, förlossning och första tiden med barnet.
 • -Hur kan man hantera sensorisk problematik under förlossningen?
 • -Vilket stöd kan du få av en doula (professionellt förlossningsstöd) och sjukvårdspersonal? Och hur kan man kommunicera sina behov och önskemål?
 • -Om stress-spänning-smärta cykeln och hur den påverkar förlossningen
 • -Hormoners betydelse
 • -Vad har du rätt att kräva? Och hur skriver man ett förlossningsbrev?
 • -Hur man kan skapa en trygg situation under förlossningen; exempelvis kläder, miljön, förlossningspositioner, olika typer av födslar, val av födsloplats, val kring medicinska åtgärder, mötet med barnet etc.

Övrigt Du får gärna ställa frågor verbalt (mikrofon krävs) eller i skriva dem i chatten. Det är inga gruppdiskussioner eller krav på att prata med andra. Det finns heller inget krav att din kamera ska vara på. En powerpoint presentation med bilder och text kommer att visas. Det är därför bra om du är med på kursen via en surfplatta, dator eller uppkopplad till tv för att se det vi visar så bra som möjligt. Det kan vara svårt att se powerpointen via telefonen.

Det är en kvarts paus kl 19.00.

Du är alltid välkommen med dina frågor eller funderingar. Xana och Mirali hjälper gärna till!

Om kursledarna Xana De Silva har jobbat med graviditet, förlossning och föräldraskap i knappt 20 år. Hon är doula, förlossningspedagog, yogalärare, amningsrådgivare, föräldrapedagog och akupunktör. Hon har stor erfarenhet av att stödja föräldrar som har autism/NPF. Dessutom har hon jobbat många år inom LSS. Hon håller flertalet kurser för både föräldrar och yrkesverksamma inom området. Hon har en kandidatexamen i omvårdnad samt utbildning inom LSS. Xana har en vuxen son med autism/npf.

Mirali Rabb har arbetat i 4 år som doula och amningsrådgivare med inriktning på personer med fysiska och psykiska funktionsnedsättning samt psykisk ohälsa. Mirali har också jobbat som personlig assistent i 6 år för personer inom dessa målgrupper. Hon är utbildad undersköterska med behörig inom alla grenar. Mirali har livslång personlig erfarenheter av Autism och NPF genom många familjemedlemmar som lever med Neuropsykiatriska diagnoser samt att hon som 21 åring fick diagnosen Autism själv. Nu föreläser hon också för skol- och vårdpersonal för att öka kunskapen och lyhördheten som ofta saknas.

Varmt välkommen till en kurs som ger dig förutsättningarna för att skapa en tryggare graviditet, förlossning och tidigt föräldraskap.

Arrangemangsid: 1538676

Ledare

Mirali Rabb

Kontaktperson

Kontor