Distans

Kören som växtplats

Varför väljer så många svenskar att sjunga i kör? Är det den musikaliska utmaningen, gemenskapen i ett individualistiskt samhälle, de trösterika texterna, ett sammanhang där hela kroppen inkluderas, eller kanske alltihop? Helt enkelt en plats där jag kan få växa både som sångare och människa.

Startdatum

16 november 2020

Veckodag

Måndag

Tid

Kl 13:30 - 16:30

Omfattning

1 tillfälle, 4 studietimmar

Plats

På distans

Pris

200 kr

Antal platser kvar

Gott om platser kvar

Välkommen till en eftermiddag för körledare, kyrkomusiker, präster och pedagoger från hela Sverige då vi tillsammans med Christian Schultze, Malmö och Diane White-Clayton, Los Angeles får ny inspiration för att jobba vidare med ”Kören som växtplats”.

Den gemensamma sångens har en unik förmåga att bygga broar och riva murar. På samma sätt som kören i generationer har varit en viktig del av många människors liv kan den även framöver få betyda mycket i både samhället och i våra församlingar. Förutom det rent musikaliska där vi får stanna upp och öppna upp, är kören viktig socialt och en gemenskap där våra existentiella frågor kan få plats.

Under "Kören som växtplats" låter vi oss inspireras och/eller utmanas av frågor som rör musikens, ledarens och körens roll i våra församlingar. Vi kommer att beröra vad vi kan göra i den rådande situationen men fokus ligger på körens betydelse i ett större och längre perspektiv. Christian Schultze och Diane Clayton-White är två genomtänkta och genommusikaliska personligheter som med sina olika bakgrunder kommer att ge en berikande helhet. Dagen introduceras och hålls samman av körledare och initiativtagare Jonas Engström.

Det är fantastiskt roligt att Sveriges Kyrkosångsförbunds tvååriga inventeringsarbete med 4237 enkätsvar och över 50 intervjuer nu är klart och presenteras i boken ”Vi älskar att sjunga”. En av redaktörerna Marita Sköldberg eller Ragnar Håkanson finns med och presenterar boken. Den kan beställas via www.wessmans.com/sjunga från 12 nov.

Program

13.30 Välkommen och introduktion av ”Vi älskar att sjunga”.

14.00 Kyrkokören - är det diakoni, mission eller undervisning? Christian Schultze, organist och körledare i St Johannes kyrka, Malmö delar tankar om sitt långa arbete med församlingens traditionsbärande och nyskapande körverksamhet. Christian leder även Lunds studentsångare och den ständigt aktuella och prisbelönta Vegakören. https://svenskakyrkanmalmo.se/.../musik/korverksamhet/

15.00 Digitalt fika och samtal i smågrupper (Breakout rooms.)

15.30 The choir - A place to grow Diane Clayton-White har tidigare varit körledare och Minister of Music i Andraé Crouchs kyrka, har en doktorsexamen i komposition från University of California och är vocal consultant vid bl.a. Disney Performing Arts Conservatory. Som föreläsare på kursen The Music of African Americans vid UCLA kommer hon att dela sina erfarenheter av kören som en växtplats för att hitta glädje, tröst och styrka mitt i tider av kamp och lidande. Vilka erfarenheter kan vi lära oss av och hur påverkar det vår roll som körledare? https://schoolofmusic.ucla.edu/people/diane-white-clayton/

16.30 Avslutning och öppet för frågor för dem som vill stanna

17.00 Slut

Anmälan** Anmälan senast 13 november garanterar plats. Kostnaden 200:- faktureras av Sensus.

Arrangörer Lunds stift, Sensus, Soulful Music, Svenska Gospelverkstaden och Sveriges Kyrkosångsförbund.

Arrangemangsnummer: 320999

Ledare

Jonas Engström

Kontaktperson

Vill du lära dig något nytt?

Spana in våra inspirerande kurser! Eller vill du kanske delta i ett evenemang? Oavsett vad du letar efter så hittar du hela vårt utbud här.