Distans

Kören som växtplats

Ny fortbildning för dig som är kyrkomusiker, präst eller körledare och tillsammans med inspirerande föreläsare och kollegor från hela Sverige, vill jobba med frågor om tro och musik, musikens betydelse i människors liv, samspelet mellan präst och musiker, delaktighet i gudstjänsten och kören som en trygg plats för goda samtal. Kursen består av 4 digitala kurstillfällen och egna mindre uppgifter i din hemförsamling.

Startdatum

Aktiviteten är påbörjad men vi tar emot efteranmälningar.

Veckodagar

Tisdag, onsdag, torsdag

Tid

Kl 9:00 - 12:30

Omfattning

4 tillfällen, 12 studietimmar

Plats

På distans

Pris

1495 kr

Antal platser kvar

Fåtal platser kvar

Varför väljer så många att sjunga i kör?

Är det den musikaliska utmaningen, gemenskapen i ett individualistiskt samhälle, de trösterika texterna, ett sammanhang där hela kroppen inkluderas, eller kanske alltihop? Helt enkelt en plats där jag kan få växa både som sångare och människa. På samma sätt som kören i generationer har varit en viktig del av många människors liv kan den även framöver få betyda mycket i både samhället och i våra församlingar. Förutom det rent musikaliska där vi får stanna upp och öppna upp, är kören viktig socialt och en gemenskap där våra existentiella frågor kan få plats.

2019 presenterades "Vi älskar att sjunga", Sveriges Kyrkosångsförbundets körinventering av Svenska Kyrkans körer med 4237 enkätsvar och över 50 intervjuer. Några av frågeställningarna ligger till grund när Sveriges Kyrkosångsförbund, Sensus studieförbund, Soulful Music och Svenska kyrkan bjuder in till en fördjupande fortbildning kring "Kören som växtplats".

Kursen mål är att uppmuntra, utmana och utrusta i arbetet med "Kören som växtplats". Föreläsningarna bygger på lärarnas erfarenheter, bibeln och kyrkans tradition samt aktuella studier och forskning både rörande musikens natur, sångens betydelse och delaktighetens kraft. På detta sätt vill vi utrusta dig som deltagare med erfarenheter och verktyg att använda i din kör och din församling.

Kurstillfällen

11 februari (torsdag) "Musik och teologi - i harmoni",

17 mars (onsdag) "Kören som växtplats - mer än musik"

13 april (tisdag) "Gudstjänst - delaktighet i praktiken",

6 maj (torsdag) "(Kör)ledarskap - de många rollerna".

Prel schema

Vi ses via Zoom. Länk fås vid anmälan.

09.00 Zoom-Mingel

09.15 Introduktion dagens tema

09.45 Föreläsning

11.15 Samtal i mindre grupper

12.00 Sammanfattning

12.30 Slut

Kostnad 1495:- inkl. kurslitteratur (10% rabatt om både präst och kyrkomusiker deltar från samma församling)

Hemuppgifter Som hemuppgifter mellan kurstillfällena kommer du att få välja en av tre frågor att fördjupa dig i.

Referensgrupp Lisa Carr (Sensus), Lovisa Kronstrand Alinder (Kyrkosångsförbundet), Staffan Plantin (Svenska kyrkan Lunds stift), Marita Sköldberg (Kyrkosångsförbundet) Pernilla Agardh (kursadministratör, Sensus) , 0730-303055, pernilla.agardh@sensus.se

Kursledare Jonas Engström, 0703-30 87 93

www.korensomvaxtplats.se

Arrangemangsnummer: 151310

Ledare

Jonas Engström

Kontaktperson

Vill du lära dig något nytt?

Spana in våra inspirerande kurser! Eller vill du kanske delta i ett evenemang? Oavsett vad du letar efter så hittar du hela vårt utbud här.