Distans

Jordbruk som motstånd

Hanna Soldal, samordnare för globala påverkansfrågor på Svenska Kyrkans Unga, berättar om sina egna upplevelser från sin tid som ekumenisk följeslagare i Israel och Palestina under våren 2020.

Datum

12 november 2020

Tid

Kl 18:00 - 19:30

Plats

På distans

Pris

Kostnadsfritt

"De tre kustnära regionerna Tulkarem, Qalqilya och Salfit på nordvästra Västbanken kallades tidigare ”Palestinas fruktkorg” på grund av sina rika vattenresurser och bördiga jordar. Idag har de naturtillgångar, som tidigare varit till befolkningens fördel, visat sig göra området desto mer utsatt under ockupation. Men det finns de som väljer att inte ge upp när den eftertraktade marken konfiskeras av israeliska bosättningar, militäranläggningar, industrier och murar: bönderna" berättar Hanna. Under föredraget berättar Hanna om personliga möten med palestinska jordbrukare och ge exempel på ickevåldsmotstånd mot ockupationen.

Föreläsare

Hanna Soldal har ett starkt intresse för internationella rättvisefrågor och en masterexamen i etnobotanik, ett ämnesområde som behandlar människors samspel med naturen. Under sin tid på Västbanken hade Hanna som mål att ta reda på mer om hur konflikten påverkar människors tillgång till mark och nödvändiga naturresurser

Ekumeniska följeslagarprogrammet

Ekumeniska följeslagarprogrammet skickar följeslagare till Palestina och Israel. Syftet med följeslagarnas närvaro är att dämpa våld och att främja respekten för folkrätten. I Sverige är det Sveriges kristna råd som är huvudman för organisationen.

Digitalt

Föreläsningen genomförs digitalt i videomötesverktyget Zoom. En länk till mötesrummet skickas ut via mejl vid anmälan. Föreläsningen tar ca 45 minuter, därefter ges utrymme för frågor och samtal. Passet avslutas senast 19.30.

Övrig information

För mer info, kontakta Anna Rehnberg tel 018-66 19 57 anna.rehnberg@sensus.se

Arrangemangsnummer: 288287

Kontaktperson

Vill du lära dig något nytt?

Spana in våra inspirerande kurser! Eller vill du kanske delta i ett evenemang? Oavsett vad du letar efter så hittar du hela vårt utbud här.