Bild: Scandinav Bildbyrå

VISBY

Jordalyft - en dansrit

Som en del i Skapelsetid bjuder Stenkumla församling och Sensus in till att vara med om ”Jordalyft – en dansrit”. Cirkeldansen leds av Eva-Lis Hammarström Lindén och i cirkeldansen dansar vi alla tillsammans.

Datum

1 oktober 2023

Tid

Kl 16:30 - 17:30

Plats

Stenkumla kyrka

Stenkumla 62195 VISBY

Pris

Kostnadsfritt

Elisabet Jansson har tillsammans med riksspelmannen Maria Hulthén Birkeland och Lars Björklund skapat Jordalyft. Tanken kom först från Maria som ville göra något ihop kring nordiska folkliga dans- och musiktraditioner. Jordalyft består av sex danser och en stående meditation.

Vi vill gestalta en av vår tids ödesfrågor. Människans överlevnad på jorden. Hur ser vårt ansvar för vår livsmiljö och kommande generationer ut? Människan har sedan urminnes tider rustat sig för verkligheten genom att skapa en rituell verklighet för att hålla samman och hela trauman. Berättelsen, musiken och dansen var en enhet, men delarna separerades under historiens gång. Deltagande byttes mot åskådande. I Jordalyft – en dansrit inbjudes hela människan att delta och beröras, ”förankrade i jorden – sträckta mot himlen”.

Instruktionen får man under dansens gång så ingen övning eller förkunskap krävs. Inför varje dans kommer det först instruktioner, sedan läses en text och efter det så dansar man tillsammans i cirkel. 

Arrangemangsnummer: 306447

Kontaktperson