Hem
Translate this page

Translate this site

Select your language in the dropdown menu below

Inlandets körstafett

Från Gällivare i norr till Mora i söder längs med Inlandsbanans stationsorter ska körsånger sjungas!

Startdatum

Löpande intag

Veckodag

Onsdag

Tid

Kl 13:00 - 14:30

Omfattning

1 tillfälle, 2 studietimmar

Pris

Kostnadsfritt

Antal platser kvar

Gott om platser kvar

Efter ett år av tystnad ska nu röster åter få höras och grundtanken med detta körprojekt är att det ska ”skramla” så att det hörs i både media och de kyrkor och församlingshem, bystugor och föreningslokaler där vi kommer att sjunga.

Från Gällivare i norr till Mora i söder längs med Inlandsbanans stationsorter ska körsånger sjungas och planerna är att detta körprojekt ska kunna genomföras under 2022.

Det blir körkonserter under hela året där den ena kören lämnar över stafettpinnen till nästa kör tills slutdestinationen slutligen nåtts. Det kommer att gå till så att vid en konsert medverkar två körer, en som är gäst och en som är värd. Den gästande kören sjunger några egna körsånger/arrangemang och den lokala kören sjunger också några egna körsånger/arrangemang. Sedan finns det några gemensamma körsånger som framförs av båda körerna tillsammans. En av dessa gemensamma körsånger är Lasse Tennanders: ”Allt i detta orörda vackra”. Den körsången kommer att bli den enda sång som vandrar genom samtliga inlandets orter som är med i körstafetten.

Detta är alltså inte bara en manifestation för körsången utan också för inlandet med all dess skönhet och fantastiska resurser miljömässigt, mänsklig kompetens, driftighet och engagemang. Kören och körledaren kan också bli en ambassadör för ”sin” ort och sitt sammanhang.

En inspirationskälla till Inlandets körprojekt är Rolf Karbeus efterord i sin bok ”Inlandsbanan – saga och verklighet”: Inlandsbanan är en viktig del i inlandets framtid. Kring den kan vi enas och bygga upp kraften, framtidstron och stoltheten.

Stationsorter längs med inlandsbanan

(enligt tidtabell stannar tåget för av- och påstigning vid betydligt fler orter).

Gällivare - Porjus - Jokkmokk - Moskosel - Arvidsjaur - Sorsele - Blattniksele - Storuman - Vilhelmina - Dorotea - Hoting - Strömsund - Östersund - Brunflo - Fåker - Svenstavik - Åsarna - Röjan - Ytterhogdal - Fågelsjö - Orsa

Lena Severin, kantor i Näs församling:

”Som en inledning till mina tankar om en körstafett utmed inlandsbanan dök den här sångtexten upp. Det handlar om att se skönheten och värdet i det liv vi lever, de bygder vi håller liv i, ängarna som slås, marken som brukas, skogar både brukade och orörda genom hela mittlinjen i vårt norra långa land. Jag skulle genom den här körsatsningen vilja bidra till att lyfta de småskaliga värdena, att livskvalitet finns i överflöd i Sveriges inland och skogs- och fjälltrakter. Att få visa fram allt detta oerhört vackra, och till viss del ännu orörda.

Är du och din kör intresserad?

Då kan du som körledare anmäla dig här för en informationsträff om körprojektet den 10 november 2021, kl.13-14.30!

För mer information, kontakta:

Lena Severin

För frågor om anmälningar, kontakta:

Kicki Sjöstedt

Samarbetspartners:

Svenska kyrkan, Sensus studieförbund, kyrkosångsförbundet i Jämtland/Härjedalen och kyrkosångsförbundet i Norrbotten och kyrkosångsförbundet i Västerbotten

Arrangemangsnummer: 412058

Ledare

Christina Sjöstedt

Lena Severin

Kontaktperson