NÅS

Ingmarsspelsseminarium "Ur askan i elden – Nåsbornas öden i Jerusalem"

Startdatum

1 juli 2019

Dagar

Måndag

Tid

Kl 9:00 - 17:00

Omfattning

1 tillfällen, 10 studietimmar

Pris

350 kr

Vad var det som väntade de 37 Nåsborna när deras vagnar rullade ut ur byn den där julidagen 1896?

Det hade de ingen aning om – och ingenting blev heller som de hade trott. Att de skulle bli tjänstehjon hos en dominant kvinnlig sektledare som frös ut deras egen ledare ”Hellgum” hade de knappast väntat sig.

Inte heller att deras resa skulle ta dem rätt in i 1900-talets gryende modernitet: av dem som överlevde resan och omställningen blev några så småningom berömda fotografer. Andra elektrifierade Jerusalem och började sälja amerikanska bilar. Men vad hände med deras tro?

Årets Ingmarsspelsseminarium tecknar den dramatiska fortsättningen av historien som tar vid där Ingmarsspelen slutar.

Medverkande:

Odd Karsten Tveit – journalist, författare och under många år det norska public service-företaget NRK:s Mellanösternkorrespondent. Han har också tjänstgjort i FN:s fredsbevarande styrka i Libanon. I ”Annas House”, en av hans mest uppmärksammade böcker, ger Tveit en ingående skildring och analys av livet i The American Colony i Jerusalem under Anna Spaffords ledning.

Mia Gröndahl – journalist, fotograf och dokumentärfilmare med Mellanöstern som ett av sina specialområden. I TV-dokumentären och boken ”Drömmen om Jerusalem” berättar hon inte bara om hur nåsemigranternas religiösa drömmar krossades i en bister verklighet. Här lyfts också The American Colony Photographers fram, med Lewis (Hol Lars) Larsson i spetsen – unga nåskarlar som lyckades vända sitt hårda öde och blev banbrytande och framgångsrika dokumentärfotografer.

Anna Nordlund – litteraturvetare och lektor vid Uppsala universitet med en bakgrund som journalist. Hon har i många år forskat om Selma Lagerlöf och bl a skrivit om Selma och stumfilmen. Hon har nyligen utkommit med boken ”Selma Lagerlöf: Sveriges modernaste kvinna”. Vid årets Ingmarspelsseminarium fokuserar hon särskilt på Victor Sjöströms filmatisering av Jerusalem del II: ”Till Österland”.

Sune Fahlgren – docent i kyrkovetenskap med inriktning på den svenska frikyrkorörelsens historia från 1800-talet och framåt, 2008-2011 direktor för Studieförbundet Bildas ”Swedish Christian Study Centre” i Jerusalem. Han har ingått i Ingmarsspelsseminariets arbetsgrupp sedan 2017 och föreläser i år om de goda spåren av Nåsbornas liv och verksamhet i Jerusalem.

Eva Cronsioe – präst, författare och TV-producent som intresserat sig för 1896 års utvandring både i egenskap av fritidsboende i Nås och som teolog med inriktning på själavård och andlig vägledning. Hon fungerar även detta år som moderator för seminariet och kommer särskilt att belysa hur emigranternas tro kom att påverkas av den annorlunda verklighet de mötte i Jerusalem.

Pris

350 kr inkl seminarium och lunch.

Se Ingmarsspelen efteråt till rabatterat pris.

17:00 Teaterbuffé på Storängets festplats, 200 kr/person
19:00 Ingmarsspelen framförs på Storängets utomhusscen, 250 kr/person

Förboka teater med buffé 450 kr eller enbart teaterbiljett 250 kr genom att ange önskemål vid anmälan. Biljetterna erhålles vid seminariet.

Ytterligare information kan fås via Ingmarsspelens kansli:

info@ingmarsspelen.se, www.ingmarsspelen.se, eller 070-568 10 01. Ladda ner programmet i PDH här: Ingmarsspelen2019

Arrangemangsnummer: 316193

Kontaktperson

Ledare

Jimmy Nilsson

Vill du lära dig något nytt?

Spana in våra inspirerande kurser! Eller vill du kanske delta i ett evenemang? Oavsett vad du letar efter så hittar du hela vårt utbud här.