Foto: Scandinav bildbyrå

Idédag - Delaktighet

Välkommen till en inspirationsdag med temat Delaktighet. Dagen riktar sig till alla som är del av en församling; ideella, medlemmar, förtroendevalda och anställda.

Startdatum

3 oktober 2020

Veckodag

Lördag

Tid

Kl 9:00 - 17:45

Omfattning

1 tillfälle, 6 studietimmar

Pris

250 kr

Antal platser kvar

Gott om platser kvar

Delaktig?! Vad tänker du på när du hör ordet delaktig? Är det att vara en del av något som är större? Att få forma sin egen del på sitt eget sätt med egna kompetenser och idéer? Att göra det någon annan förberett åt mig att utföra?

Man kan tänka kring begreppet delaktig på så många olika sätt. Ett sätt att tänka är att alla är delar av samma kropp som var och en behövs för att allt ska kunna fungera så bra som möjligt. Ett annat sätt att tänka är att några planerar och att flera genomför det som ska göras. Ett ytterligare sätt är att se på delaktighet som något viktigt och berikande både för den individ som får känna det och för sammanhanget, som genom mångas bidrag, bättre kan uppnå sitt syfte. Oavsett synsätt är alla delar av den kyrka som byggs i församlingens liv.

Program

 • 9.00 Andakt och inledning

 • 9.30 Delaktighetens tre lager, Lena Jonsson

 • 9.55 Mitt liv som ideell, Julia Klein, Martin Sjökvist och Pär Lindberg delar sina berättelser

 • 10.15 Fika

 • 11.00 Medarbetarskap, hur vi arbetar strategiskt med idealitet i Oxelösunds förs. Eva Henriksson och Mattias Bähr,

 • 11.25 Idealitetens teologi, Cecilia Nanfeldt

 • 11.45 Interaktiv reflektion

 • 12.00 Middagsbön och sedan lunch

 • 13.30 Vi får möjlighet att samtala med varandra på ett kreativt sätt kring det vi hört på förmiddagen.

 • 14.15 Seminariepass 1

 • 15.15 Seminariepass 2

 • 16.30 Fika

 • 16.30 Nu kör vi! Du vet aldrig vart det tar dig, Jonas Hagström

 • 17.30 Delaktig!? Hjälpa till eller ha delat ansvar. Vi knyter ihop dagen.

Seminarier

Under seminariepass 1 kan du välja följande:

A. Strukturer och kulturer, Eva, Mattias, Martin och Per

B. Barns delaktighet, Lena och Jakob Schwartz, SKU

C. Vandra med Sakaios. Ett bibelsamtal i rummet mellan oss som ses fysiskt.

Under seminariepass 2 kan du välja följande:

A. Idealitetens ideologi, Cecilia och Julia

B. Barns delaktighet, Lena och Jakob Schwartz, SKU

C. Vandra med Sakaios. Ett bibelsamtal i rummet mellan oss som ses fysiskt.

Medverkande

Lena Jonsson

Knacka på! – barnens kulturrum. Barnens kulturrum på Stadsbiblioteket i Borås ger barn och deras närstående möjlighet att vara delaktiga genom att involvera, inspirera och inkludera besökarna. Lena Jonsson presenterar delaktighetsmodellen från forskningsrapporten Rum för de yngsta. Lena Jonsson arbetar som verksamhetsutvecklare på Biblioteken i Borås och var projektledare vid tillblivelsen av verksamheten Knacka på!

Mattias Bähr, kyrkoherde och Eva Henriksson, diakon i Oxelösunds församling

Ett strategiskt församlingsbyggande med ideella medarbetare. Hur kan församlingen växa med hjälp av ideella krafter? Hur blir olika kulturella bakgrunder och åldrar delaktiga? Kan självständiga grupper av ideella bli mer delaktiga i församlingslivet?

Julia Klein

Julia har varit engagerad i kyrkan sedan konfirmationen 2015. Hon har främst varit engagerad som ung ledare men även som distriktsordförande i Svenska kyrkans unga i Strängnäs distrikt 2018-2020. I nuläget studerar Julia till sjuksköterska och hoppas en dag kunna utbilda sig till diakon.

Martin Sjökvist och Pär Lindberg

Martin och Pär är ideellt engagerade i Sörbykyrkan, en EFS-församling i Örebro. Martin leder ett lovsångsteam, planerar verksamheten för gospelkören och hoppar in i teknikteamet vid behov. Pär leder också ett lovsångsteam, är med i gospelkörens körråd men även i församlingens styrelse. Han har också hållit predikningar ett antal gånger.

Cecilia Nanfeldt

Vem är församlingen? Vem har fått kallelsen, identiteten och uppdraget att vara kyrka? Vilka svar finns på de frågorna i en Evangelisk Luthersk kyrka och hur kan de svaren vara med och forma församlingslivet? Cecilia Nanfeldt är teolog och forskare vid enheten för forskning och analys vid Kyrkokansliet.

Jonas Hagström

Inspirerad av uppväxten med en galen entreprenörspappa har Jonas genom livet förverkligat den ena idén efter den andra. Jonas har vägrat att lyssna på omgivningen som sagt ”det där kommer aldrig att gå”, utan istället anammat inställningen ”någon måste få det att funka”. Inställningen om att våga säga ja och prova sig fram har tagit Jonas på en resa, som ju längre tiden går bara öppnar upp för fler och fler unika möjligheter.

Plats

Vi träffas fysiskt på tre platser i Lunds stift. Vilken ort du vill delta i, anges i anmälan. Välj mellan Höganäs, Jämshög och Malmö.

Anmälan

Anmäl senast 28/8.

Arrangörer

Lunds stift, Jämshögs folkhögskola, Svenska Kyrkans Lekmannaförbund, Höganäs församling, S:t Maria kyrka Malmö, Sensus Skåne-Blekinge, Svenska Kyrkans Unga.

OBS! Särskilda anmälningsvillkor gäller. Anmälan är bindande. Avanmälan mindre 30 dagar innan arrangemanget utgör full betalning. Vi följer Folkhälsomyndighetens råd kring Covid - 19 och förbehåller oss rätten att ställa in arrangemanget om vi anser att det behövs.

Arrangemangsnummer: 320540

Ledare

Pernilla Agardh

Kontaktperson

Vill du lära dig något nytt?

Spana in våra inspirerande kurser! Eller vill du kanske delta i ett evenemang? Oavsett vad du letar efter så hittar du hela vårt utbud här.