JÄMSHÖG

Idedag - Att vara kyrka

Välkommen till en inspirationsdag för dig som är ideell i kyrkan.

Startdatum

25 april 2020

Veckodag

Lördag

Tid

Kl 9:00 - 15:30

Omfattning

1 tillfälle, 6 studietimmar

Lokal/rum

Kapellet

Pris

250 kr

Antal platser kvar

Gott om platser kvar

Anmäl dig här

Program

  • 09.00 Drop in med fika
  • 09.30 Morgonbön
  • 10.00 Föreläsning Att vara en kristen kyrka Hur kan vi tänka kring kyrkosyn idag om vi tar vår utgångspunkt i den tradition som är vår egen. I evangelisk-luthersk tradition betonas att kyrkan är ett folk, ett gudsfolk, där alla har uppdrag och ansvar. Medverkande: Mats Aldén (stiftsprost och teologie doktor i etik)
  • 11.00 Seminarie A
  • 12.00 Lunch
  • 13.00 Seminarie B
  • 14.15 Seminarie C
  • 15.15 Fika

Seminarier

1. Goda möten och bemötande – Kursdeltagare och pedagoger från Socialpedagogprogrammet på Jämshögs folkhögskola

Ur ett specialpedagogiskt perspektiv arbetar vi praktiskt kring hur vi i mötet med oss själva kan bli bättre på mötet med andra.

2. Församlingens lovsång- Rebecka Hedén Judt, teolog och musiker

Vad innebär lovsång? Under detta pass kommer vi att sjunga några lovsånger tillsammans, och samtala kring vad lovsång är? För vem och till vem uttrycker vi lovsång? Vilka förberedelser kan vi göra när vi ska leda en lovsångsstund med konfirmander, vid taizémässa mm?

3. Kyrkvärdskap - Karin Sundmark, stiftsadjunkt Lunds stift

Kyrkvärd/Gudstjänstvärd – värd vid söndagens fest. Vad kan jag göra och vad får jag göra i gudstjänsten? Samarbetet med vaktmästare, musiker och präst. En praktiskt verkstad där vi delar erfarenheter och lär oss nytt.

4. Kyrkosyn, en fortsättning på förmiddagens föredrag - Mats Aldén, teologie doktor i etik, stiftsprost

Att vara en kristen kyrka. Hur kan vi tänka kring kyrkosyn idag om vi tar vår utgångspunkt i den tradition som är vår egen. I evangelisk-luthersk tradition betonas att kyrkan är ett folk, ett gudsfolk, där alla har uppdrag och ansvar. Kring detta kretsar förmiddagens föreläsning och i seminariet fördjupar vi detta något och samtalar om vad det betyder i vår egen tid.

5. Ledarskap och delaktighet, att leda en grupp - Lina Ringberg, lärare samt verksamhetsutvecklare Sensus

Du kommer att få praktiska och konkreta tips kring hur man skapar trygghet och delaktighet i en grupp. Vi går igenom hur man på ett bra sätt startar upp en träff, hur man skapar delaktighet och bra diskussioner samt hur man avslutar och utvärderar. Vi kommer även kort att beröra utmaningar man kan stöta på som ledare och hur man kan lösa dessa.

6. SACER, kyrkliga inventarier i kyrkorummet - Ulrika Randver, projektledare i projektet SACER

Kyrkans skatter. Det kyrkliga kulturarvet är Sveriges största enhetliga kulturarv. Om kyrkliga inventarier, vad de berättar för oss och vikten av att bevara vårt kyrkliga kulturarv.

7. Multireligiösa väskan, de 6 stora världsreligionerna - Anna Thim, verksamhetsutvecklare Sensus

En multireligiös guidning tar sin utgångspunkt i världsreligionerna och fokuserar på praktiska aspekter som högtider, riter, bön och kläder. Föreläsningen utgår från den multireligiösa väskan full med föremål och klädesplagg med olika kulturell och religiös koppling och du är varmt välkommen att undersöka och prova för att lära dig mer.

8. Lekmannaleda gudstjänster - Karin Sundmark, stiftsadjunkt Lunds stift

Vad gör vi om prästen inte kommer till söndagens gudstjänst? Hur kan vi som församlingsmedlemmar leda en gudstjänst utan en prästs medverkan? Karin Sundmark, stiftsadjunkt, leder en verkstad som vi hoppas inspirerar till frimodigt gudstjänstfirande i alla våra kyrkor

9. Jul- och påskspel, att våga vara med - pedagoger från Jämshögs folkhögskolas teaterlinje MinT

Det är en högtidlig och samtidigt en kul grej att dramatisera ett julspel. Vi har alla sett, deltagit och arrangerat julspel. Hur gör vi för att det ska bli, intressant, spännande, underhållande och högtidligt? Det ska vi ägna den här stunden åt.

10. Pilgrim i vardag och på vandring - Magnus Malmgren, pilgrimspräst i Lunds stift och ansvarig för Pilgrimscentrum Liberiet en plats för andlig fördjupning

Kyrka i bön och vandring, ett sätt att möjliggöra andlig fördjupning. OBS! Detta är ett dubbelpass. Seminariet varar mellan kl 13.00 - 15.15. Pilgrimsvandringen går delvis utomhus så tänk på att ta på bra skor och kläder efter väder.

Arrangörer

Lunds stift, Jämshögs folkhögskola och Sensus studieförbund

Arrangemangsnummer: 317797

Kontaktperson

Vill du lära dig något nytt?

Spana in våra inspirerande kurser! Eller vill du kanske delta i ett evenemang? Oavsett vad du letar efter så hittar du hela vårt utbud här.