OSKARSHAMN

HIstoriska danser med avslutande bal, Oskarshamn

Nu finns chansen att färdas tillbaka till tiden för Jane Austen, systrarna Brontë eller varför inte Borta med vinden! Under 8 tillfällen kommer vi att lära oss flertalet av de danser som hade en framträdande roll under 1800-talet och den historik som ligger bakom dem.

Startdatum

Se beskrivning

Veckodag

Söndag

Tid

Kl 10:30 - 12:00

Omfattning

8 tillfällen, 16 studietimmar

Pris

900 kr

Antal platser kvar

Gott om platser kvar

Det här är cirkeln för dig som älskar att dansa, men också för dig som ännu inte upptäckt tjusningen, för det är troligt att du gör det här. Kanske gillar du perioddraman och tänkt att det vore spännande att uppleva den typen av bal som har en så framträdande plats i dessa verk? Balerna användes som mötesplats att träffa nya människor, debutera i samhället och för att framför allt ha mycket roligt. Därför komponerades danserna med syftet att alla skulle kunna delta i dem och dessutom få chansen att dansa med alla andra i rummet. Balerna höll på nätterna igenom och ibland in på nästa dags morgon. Kunskap i endast ett tiotal olika steg och figurer räcker för att kunna utföra majoriteten av danserna och efter kursens slut kommer ni att kunna de steg som krävs för att dansa en hel afton, vilket är precis vad vi kommer att göra. En avslutningsbal kommer att hållas (till självkostnadspris) på en historisk plats i full balmundering. Kursen är öppen för alla i dansant ålder. Då danserna behöver jämna par, sker anmälan helst så, men paren behöver inte vara man och kvinna! Dock får de som vill gärna dansa i kjol, det gör dansen mer effektfull. Endast inneskor utan svart sula i salen. Förkunskaper som behövs är en förmåga att ha roligt, att kunna promenera i takt, räkna till åtta och att kunna skutta om så behövs! När Rhett Butler bjuder upp Scarlet O'hara nästa gång till en Virginia Reel, eller D'arcy den vackra Lizzy i en country dance, kommer du att kunna dansa med! Kursen är planerad till söndagar kl. 10.30-12.00, hålls i gymnastiksalen på Oskarshamns folkhögskola och startar när vi har tillräckligt många deltagare. Välkommen!

Ledare

Ledaren Maria de Cimini har studerat på Stockholms Tillskärarakademi och Kulturama och har alltid sysslat med historiska kläder, danser och konst. Hon har lärt ut och lett danser på baler och tillställningar runt om i Sverige bland annat på Riddarhuset i Stockholm, Kalmar slott och också nedåt Europa. Intresset för historia och historisk dans går hand i hand med viljan att sprida den kunskap och enorma glädje det bringar att virvla runt på dansgolven i fantastiska mönster, med samma steg och till samma musik våra förfäder åtnjöt!

Rabatt

Uppge fackförbundstillhörighet för att erhålla eventuell rabatt.

Arrangemangsnummer: 47162

Kontaktperson

Vill du lära dig något nytt?

Spana in våra inspirerande kurser! Eller vill du kanske delta i ett evenemang? Oavsett vad du letar efter så hittar du hela vårt utbud här.