Det går inte längre att anmäla sig till denna cirkel, kurs eller arrangemang.

Sök efter liknande eller meddela ditt intresse!

Distans

Hackad demokrati - Henrik Arnstad

Ett föredrag om den nya tidens propaganda via sociala medier.

Datum

1 november 2021

Dag

Måndag

Tid

Kl 18:30 - 19:30

Plats

På distans

Pris

Kostnadsfritt

Under 2010-talet har politiken i världens demokratier förändrats i grunden, utifrån framväxten av sociala medier. Via kanaler som Facebook, Twitter och Youtube skapas helt nya möjligheter att förändra samhället i grunden, på ett sätt som de traditionella demokratiska rörelserna är oförberedda på.

De mest kända exemplen på omvälvande användande av sociala medier och ”big data” är presidentvalet i USA och Brexit-omröstningen i Storbritannien 2016. Men exemplen är flera och inbegriper även Sverige. Mycket tyder på att de traditionella sätten att bedriva politiskt arbete – med rötter i 1900-talets demokratiska genombrott – är antikverade.

Idag är Facebook viktigare för att vinna val än att skriva debattartiklar, dela ut flygblad och ordna torgmöten. Demokratin har inte hängt med i utvecklingen, eftersom det primärt är auktoritära rörelser som förstått utnyttja den nya tekniken. I bakgrunden anas även påverkan från främmande makt.

Är det möjligt för demokratin att använda samma tekniker för att försvara det goda demokratiska samhället gentemot extremistiska idéer och antidemokratisk politik? Hur fungerar sociala medier politiskt i ett samhälle som Sverige. Varför är de så effektiva? Vilken forskning finns som kan berätta mer om nutidens hackade demokrati? Dessa frågor är ämnet för föredraget.

Henrik Arnstad är historiker, vetenskapsjournalist och lärare i medieteknik på Södertörns högskola – samt författare till böckerna ”Älskade fascism” och ”Hatade demokrati”, vilka nu utkommer på nytt i dubbla utgåvor.

Övrigt

Du får ny länk efter anmälan. Anmäl dig här

Arrangörer: Blekinge Museum, #vimåsteprata, Musik i Blekinge, Länsstyrelsen Blekinge, Region Blekinge, Olofströms kommun, Sölvesborgs kommun, Karlshamns kommun, Ronneby kommun och Karlskrona kommun och Sensus studieförbund.

Arrangemangsnummer: 211061

Kontaktperson