Distans

Filosofiska lördagsluncher 2020

En annorlunda samtalscirkel för dig som vill diskutera olika vardagsfilosofiska och existentiella ämnen med kultur som verktyg. Vi har högt till tak och är politiskt och religiöst obundna. Ett samarbete med SENSUS studieförbund. Deltagande under hösten 2020 är gratis. Varje gång har vi en annan ledare med eget tema.

Startdatum

17 oktober 2020

Veckodag

Lördag

Tid

Kl 13:00 - 15:30

Omfattning

3 tillfällen, 9 studietimmar

Plats

På distans

Pris

250 kr

Antal platser kvar

Gott om platser kvar

Datum: lördagar 17/10, 24/10, 7/11, 14/11, 28/11, 5/12 Tid: kl. 13:00-15:30 (inkl. 15 min paus) Plats: distans/Zoom (sen fysiska träffar)

Upplägg på lördagsluncherna Interaktiv föreläsning med direkta frågor (ca 30–45 min) samt ett antal frågeställningar (ledaren)

PAUS

Reflektioner och diskussion utifrån frågeställningarna (alla) och sammanfattning (ledaren)

Syfte/mål Att skapa och bygga upp ett diskussionsforum/filosofiskt rum med fysiska träffar eller på distans och olika kulturaktiviteter knutna till det, t ex • framtagning av olika Performance lectures i ord och ton samt framförande av dessa på olika fysiska/online plattformar och i olika sammanhang • framtagning av en antologi med ledarnas och cirkeldeltagarnas alster inom de olika teman, genre: essä.

Teman hösten 2020

17/10 Eva Fodor Velander Hinner inte, orkar inte - reflektioner över den onödigt höga standard som vi i västvärlden har idag och det ekorrhjul och den välfärdsfälla vi i västvärlden befinner oss i. Vi diskuterar kring vad den kollektiva utmattningen gör med oss när den smyger sig på obemärkt. Eva är entreprenör, vagabond och bokslukare, som söker efter det enkla livet kryddat med kultur och skapande.

24/10 Lennart Hallström Kulturen viktigast för landsbygdsutveckling - framför allt ett kulturliv som hålls levande av alla kulturutövare som själva bor där. Kvalitets-begreppet för kulturyttringar bör innebära även originalitet, autenticitet, närvaro och mod och det är bäst att vara långt bort från stadens utbud för att inte konkurreras ut. Lennart är företagare, författare, lärare och musiker engagerad i demokrati- och livsfrågor.

7/11 Annika Wesche Kommunikation mellan människor – Säger jag vad jag vill säga? Varför blir det missförstånd? Hur är jag tydlig? Vad kommunicerar jag när jag är tyst? Hur påverkas vi av värde-ord, ska de användas? Annika är lärare, terapeut, politiker, som alltid funderar över livet och människorna.

14/11 Sven Velander En hårt arbetande latmask – Konsten att göra ingenting och ändå få allting gjort - en reflektion och reaktion över vårt sätt att leva, där vi i långa listor och tidtabeller tappar bort oss själva när vi i själva verket skulle bara behöva sätta oss ner och göra just ingenting. Sven är författare och musiker, han är en kreativ själ som har studerat bl a historia och religion.

28/11 Christer Petersson Människa, natur och hälsa - Ju mer tekniskt och ekonomiskt utvecklad vår civilisation blir, desto mera angeläget att reflektera över människans förhållande till naturen. Vi gör en liten upptäcktsfärd tillsammans med några poeter, filosofer och forskare som har undersökt och gestaltat ämnet. Christer är med. doktor med stort intresse för natur, litteratur och samtidsfrågor.

5/12 Alla Sammanfattning/utvärdering - Vi sammanfattar och utvärderar det vi har pratat om under hösten och bestämmer hur vi ska gå vidare.

Efter anmälan erhåller deltagaren en zoom-länk till lördagsluncherna.

Arrangemangsnummer: 54801

Ledare

Eva Fodor Velander

Kontaktperson

Vill du lära dig något nytt?

Spana in våra inspirerande kurser! Eller vill du kanske delta i ett evenemang? Oavsett vad du letar efter så hittar du hela vårt utbud här.