GÖTEBORG

Doulautbildning

En doula ger stöd före, under och efter förlossningen. Det handlar mycket om närvaro och empati.

Startdatum

4 april 2020

Veckodagar

Lördag, söndag

Tid

Kl 9:00 - 16:00

Omfattning

4 tillfällen, 24 studietimmar

Lokal/rum

Teorisal 32, vån 3

Pris

6500 kr

Antal platser kvar

Gott om platser kvar

Att hjälpa till att hålla rädslan borta ur rummet, och bidra till att mamman hittar sin trygghet och kraft. Även kvinnans partner får stöd av doulan, i att känna sig trygg och hitta sin viktiga roll.

I doulautbildningen får du lära dig grunderna, både teoretiskt och praktiskt. Förutom närvaro och empati finns det mycket mer som är bra att kunna som doula – detta finns med i kursen:

• Doula /hjälpkvinna: historik, forskning, utveckling av den moderna doulan.

• Doulaeffekten – vad beror den på ? Om trygghet, relationer, hormoner…

• Kursdeltagarena egna förlossningserfarenheter – hur bygger jag vidare på dem för att kunna hjälpa kvinnor med olika förutsättningar?

• Andning och avslappning – olika metoder, praktiska övningar.

• Gynnsamma ställningar och rörelser under förlossningen. Hur doulan och partnern kan vara fysiskt stödjande och lindrande – med beröring och massage.

• Rutiner på förlossningsavdelningen och barnmorskans arbete.

• Doulans samarbete med förlossningspersonalen och med pappan/ partnern.

• Förlossningsförloppet – behov av stöd i de olika faserna.

• Smärta och smärthanteringsmetoder.

• Det nyfödda barnet.

• Doulauppdragets delar och annat praktiskt. ,

Utbildningen är på fyra dagar, två helger. En barnmorska medverkar som gästföreläsare. Hemuppgifter och läsning av litteratur ingår också. Inga särskilda förkunskaper krävs.

OBS: Om du bor i eller i närheten av Göteborg finns möjlighet att komma igång som doula, med stöd av erfarna doulor! Efter denna utbildning kan du utföra dina första uppdrag inom doulaprojektet som drivs av föreningen Tidigt Föräldrastöd. Bodil Frey är projektledare. Vi ger stöd till gravida kvinnor i utsatta situationer. Utbildningen är godkänd av ODIS, Organisation för Doulor och Förlossningspedagoger i Sverige. Du har möjlighet att bli en ODIS-certifierad doula efter kursen. Läs mer här.

Kursledare:

Bodil Frey: Jag har varit en doula sedan 2002, och en förlossningspedagog sedan 2003. Det känns fortfarande fantastiskt att få träffa föräldrar inför, under och efter födseln av deras barn. En av de största och viktigaste händelserna i livet! Förlossningen innebär en start på föräldraskapet och på barnets liv. Idealiskt sett kan den vara stärkande, glädjande och en positiv början på en livslång kärleksrelation. Som doula får jag förtroendet att vara med och bidra till det. Bland mina lärare finns många internationella experter, bland andra: Ina May Gaskin, Debra Pascali-Bonaro, Sheila Kitzinger, Michel Odent, Marshall och Phyllis Klaus (forskare om doulaeffekten), Kerstin Uvnäs-Moberg (om oxytocin), Nils och Jill Bergman ( Kangaroo Mother Care/ Kangaroula), Jennifer Walker (Spinning Babies), Thea van Tuyl (Rebozo). Jag har också lärt mig mycket av förlossningspedagogen Janette Brandt, barnmorskan Cayenne Ekjordh och Susanna Heli, som skapat boken och metoden Föda utan rädsla. Jag håller även Profylaxkurser och skriver om förlossningar på enbrastart.se. Mer om Bodil Frey.

Kursdatum våren 2020:

Block 1: lördag 4 april kl 10:00 – 18:00 söndag 5 april kl 9:00 – 16:00

Block 2: lördag 16 maj kl 10:00 – 18:00 söndag 17 maj kl 9:00 – 16:00

Kursavgift:

6 500 kr. (Utan moms – ingen moms tillkommer.) Kursen organiseras i samarbete med Sensus.

Plats:

Sensus, Drottninggatan 30, Göteborg. OBS! kod krävs till dörr som erhålls vid kallelse

Välkommen att ringa Bodil Frey på 0734 010977 eller mail Bodil Frey

Arrangemangsnummer: 338350

Ledare

Bodil Frey

Kontaktperson

Vill du lära dig något nytt?

Spana in våra inspirerande kurser! Eller vill du kanske delta i ett evenemang? Oavsett vad du letar efter så hittar du hela vårt utbud här.