UPPSALA

Den institutionaliserade kvinnligheten. Könsroller i diakoni och omsorg

I det framväxande svenska välfärdssamhället har kvinnor varit och är alltjämt i majoritet i människovårdande arbeten. I den tankevärld som har präglat den kristna diakonin finns tydliga teologiska referenser till en särskild ordning vad gäller respektive köns uppgift här på jorden. I en föreläsning ges en idéhistorisk belysning av synen på könsroller inom diakoni och traditionell lutherdom samt hur dessa föreställningar har levt kvar inom samhällets människovård.

Startdatum

19 november 2019

Veckodag

Tisdag

Tid

Kl 13:00 - 16:30

Omfattning

1 tillfälle, 4 studietimmar

Lokal/rum

Mariasalen

Pris

700 kr

Antal platser kvar

Gott om platser kvar

Ett efterföljande samtal belyser ytterligare kvinnors roll i ”genusmarinerade miljöer” där även traditionellt manliga miljöer som militär, akademi och polis lyfts fram. I anslutning till föreläsningen ges tillfälle till diskussion om i vilken mån dessa könsroller lever vidare än i dag och vad som händer i mötet med moderna jämlikhetsideal.

Medverkande

Elisabeth Christiansson, Teol. Dr. Institutionen för diakoni, kyrkomusik och teologi, Ersta Sköndal Bräcke högskola. Annelie Häyrén, Fil. Dr. Centrum för genusvetenskap, Uppsala Universitet

Målgrupp

Föreläsningen riktar sig till anställda inom kyrkor och samfund, socialt arbete, vård och omsorg och är öppen för alla med intresse för könsrollernas betydelse för och påverkan på arbetslivet.

Kostnad

700:- (inklusive eftermiddagskaffe) Sista anmälningsdag; 11 november. Anmälan är bindande. Det är dock möjligt att överlåta plats till en annan person. Kontakta oss i den frågan.

OBS!

Ni som har en församling eller annan organisation som ska betala avgiften trycker på "Ingen annan betalare" Välj istället "juridisk person" och fyller i organisations numret. Om du själv ska betala så behöver du inte göra någonting.

Om antalet anmälda inte uppgår till 25 personer förbehåller vi oss rätten att ställa in undervisningstillfället.

Övrig information

Utvärdering sker efter avslutad utbildningsdag.

Kontaktpersoner;

Charlotte Engel, 076 8053311 charlotte.engel@samariterhemmet.se

Välkomna med er anmälan!

Arrangemangsnummer: 316269

Kontaktperson

Vill du lära dig något nytt?

Spana in våra inspirerande kurser! Eller vill du kanske delta i ett evenemang? Oavsett vad du letar efter så hittar du hela vårt utbud här.