Foto: Element5 Digital / Unsplash

JÖNKÖPING

Demokratisoppa: Analys av det amerikanska valet

Demokratisoppa är ett koncept där du över en sopplunch lyssnar på och kan delta i intressanta och inspirerande samtal om demokrati. Temat för Demokratisopporna i Jönköping under 2021 är Hot mot demokratin. Årets talare närmar sig på olika sätt konspirationism, extremism och polarisering som hot mot demokratin, lokalt och globalt.

Datum

12 februari 2021

Dag

Fredag

Tid

Kl 12:00 - 13:00

Pris

Kostnadsfritt

Frida Stranne analyserar det amerikanska valet

Den 20 januari 2021 installeras den 46e presidenten i USA; demokraten Joe Biden. Biden tar över titeln och ämbetet efter den kritiserade republikanen Donald Trump. Hur påverkar utgången av valet EU:s och Sveriges relationer med USA? Vilka konsekvenser kan vi förvänta oss för samverkan inom EU och samarbetet mellan USA och de internationella institutionerna?

Medan rösterna räknades hävdade sittande president Donald Trump att landet fallit offer för ett omfattande valbedrägeri och vägrade erkänna sig besegrad. Hur mår egentligen demokratin i USA och på vilket sätt påverkar detta demokratin här i Sverige och Europa? Vad blir konsekvenserna av en försvagad demokrati och hur kan vi som väljare försvara den?

Frida Stranne är forskare och lektor vid Högskolan i Halmstad, affilierad forskare vid Svenska Institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala Universitet, krönikör och författare av boken Supermakten – vad varje svensk bör veta om USA. Hon har ett gediget nätverk i Washington och har gjort flertalet rundresor i olika delar av USA och intervjuat människor från alla samhällsklasser runt om i landet.

2012 blev Frida Stranne Svenska Dagbladets expert under presidentvalsåret och har sedan dess regelbundet medverkat i alla stora svenska medier. Under presidentvalet 2020 var Frida Expressens USA-expert och figurerade även i TV4s rapportering.

Om Demokratisoppa

Demokratisoppa är ett koncept där du över en sopplunch lyssnar på och kan delta i intressanta och inspirerande samtal om demokrati. Temat för Demokratisopporna i Jönköping under 2021 är Hot mot demokratin. Årets talare närmar sig på olika sätt konspirationism, extremism och polarisering som hot mot demokratin, lokalt och globalt. Demokratisoppa arrangeras av Europa Direkt i Jönköpings län i samarbete med Sensus Studieförbund, Svenska kyrkan i Jönköping och Universitets och Högskolerådet/Den globala skolan.

Vi följer Folkhälsomyndigheternas rekommendationer

Ambitionen är att denna föreläsning ska ges på plats i Jönköping, under förutsättning att det kan ske på ett säkert sätt. Soppa serveras från kl 11:30, anmälan krävs. Vi följer Folkhälsomyndigheternas rekommendationer - vid behov ställer vi om och ger föreläsningen digitalt.

Arrangemangsnummer: 866397

Kontaktperson

Kontor

Vill du lära dig något nytt?

Spana in våra inspirerande kurser! Eller vill du kanske delta i ett evenemang? Oavsett vad du letar efter så hittar du hela vårt utbud här.