STOCKHOLM

Demokratifika: Den ensamme terroristen

är en skakande och grundligt underbyggd redogörelse för den våg av dödligt politiskt våld som skruvat upp oron i landet.

Startdatum

9 maj 2019

Dagar

Torsdag

Tid

Kl 17:00 - 19:00

Pris

Kostnadsfritt

Innehåll

Hotet från ensamagerande terrorister ökar. Så också i Sverige. Vad drev Rakhmat Akilov, Anton Lundin Pettersson, Peter Mangs och Taimour Abdulwahab att döda för att nå politiska mål? Vad får en människa att attackera ett flyktingboende, en moské, en synagoga, en romsk boplats? Hur skall vi förstå utvecklingen? Är den ensamme terroristen verkligen ensam?

Tillgänglighet

Våra lokaler är tillgänglighetsanpassade. Anmäl behov av hörselslinga eller tolk vid anmälan.

Om föreläsaren

Mattias Gardell är Nathan Söderblomprofessor i jämförande religionsvetenskap och vetenskaplig ledare vid Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism vid Uppsala universitet. Hans forskning undersöker spänningsfältet mellan religion, politik och rasism i en rad empiriska fält. Han har bland annat studerat svart nationalistisk islam, vit religiös rasism, ockult fascism, förändringsprocesser i islams politiska landskap, religion och våld, hatbrott, tortyrens återkomst, antimuslimsk rasism (islamofobi), rasistiska seriemördare, fascism och hotet från ensamagerande terrorister (lone wolves). Han har publicerat nio vetenskapliga monografier och ett hundratal vetenskapliga artiklar och antologibidrag. Hans senaste böcker är Raskrigaren som handlar om den rasistiske seriemördaren Peter Mangs (2015) och Den ensamme terroristen (2017) som granskar hotet från ensamagerande terrorister och de politiska miljöer de är produkter av, med fokus på de drygt 130 ensamvargar som agerat i Europa sedan millennieskiftet.

Publikationslista: http://cemfor.uu.se/forskning/forskning/publikationer-gardell/

Arrangemangsnummer: 306733

Kontaktperson

Vill du lära dig något nytt?

Spana in våra inspirerande kurser! Eller vill du kanske delta i ett evenemang? Oavsett vad du letar efter så hittar du hela vårt utbud här.