MALMÖ

Dansa mantra, att upprepa sig till balans och frihet

Rörelsemeditation och närvaroövning

Startdatum

18 januari 2020

Veckodag

Lördag

Tid

Kl 14:30 - 18:00

Omfattning

1 tillfälle, 4 studietimmar

Lokal/rum

Sensussalen

Pris

300 kr

Antal platser kvar

Gott om platser kvar

Ordet mantra kommer från sanskrit där roten Man betyder sinne och Tra betyder befria, alltså ett ord eller namn som befriar sinnet. Ett mantra kan vara allt från ett namn till en längre ramsa av ord, oavsett vilket så är det upprepandet som är finessen. Bruket av mantra finns inom alla slags meditation och brukas inom de flesta religioner även om namnet på företeelsen skiftar. Upprepade böner, som t.ex. Ave Maria eller Kyrie eleison, koans, som t.ex. Mu inom zen, buddistiska, hinduistiska, zoroastriska, sikhiska mantran, som t.ex. Gayatri Mantra och Om, Taizé- och Ionasångerna, de virvlande Dervisherna, Yogautövarnas mantran och oändligt mycket mera - allt detta är sätt att arbeta med upprepning som en väg till koncentration, balans, frihet, det vill säga mot att bli mera av sig själv.

Många gamla traditionella danser är också former av mantran, en enkel rörelseslinga som upprepas länge, länge. Att dansa till ett mantra, där texten också upprepar sig i samma slinga, ger ytterligare en dimension. Under några timmar en lördagseftermiddag vill jag bjuda in er att pröva på några mantradanser, från kristen tradition såväl som hinduisk och sikhisk - och folkliga danstraditioner som ligger mantraidén nära.

Förkunskaper

Du behöver inte ha dansat förut, bara vara nyfiken

Ledare

Pia Lamberth arbetar sedan mer än tjugo år med danser från många tider och kulturer, leder dansgrupper, utbildar dansledare och arbetar med Heliga danser på allehanda sätt i seminarier och workshops. Hon har också tillsammans med Sabine Neumann lett många dansresor till södra Indien och där upplevt mantra som en metod i både tempel och kristen kyrka. Sabine har arbetat med dans och meditation i över 20 år.

Pris

Priset inkluderar låtlista samt kaffe och te. Länk med musiken som inte går att få tag på kan köpas

Arrangemangsnummer: 318672

Ledare

Pia Lamberth

Pia Lamberth arbetar sedan 25 år med danser från många tider och kulturer. Hon leder dansgrupper, utbildar dansledare och arbetar med dans på allehanda sätt i seminarier och workshops. Hjärtesaken är det arv av mönster och berättelser som generationer av dansare burit till oss genom årtusenden. Pias dansarbete får klangbottnar av hennes olika tidigare liv som bl.a. litteraturforskare, lärare i analytisk psykologi och trädgårdsarbetare.

Sabine Neumann

Kontaktperson

Vill du lära dig något nytt?

Spana in våra inspirerande kurser! Eller vill du kanske delta i ett evenemang? Oavsett vad du letar efter så hittar du hela vårt utbud här.