MALMÖ

Dansa Gayatri mantra

att upprepa sig till balans och frihet

Startdatum

22 november 2019

Veckodag

Fredag

Tid

Kl 18:00 - 19:30

Omfattning

1 tillfälle, 2 studietimmar

Lokal/rum

Sensussalen

Pris

50 kr

Antal platser kvar

Gott om platser kvar

Dansa Gayatri mantra i 56 minuter! Ordet mantra kommer från sanskrit där roten Man betyder sinne och Tra betyder befria, alltså ett ord eller namn som befriar sinnet. Ett mantra kan vara allt från ett namn till en längre ramsa av ord, oavsett vilket så är det upprepandet som är finessen. Bruket av mantra finns inom alla slags meditation och brukas inom de flesta religioner även om namnet på företeelsen skiftar. Upprepade böner, som t.ex. Ave Maria eller Kyrie eleison, koans, som t.ex. Mu inom zen, buddistiska, hinduistiska, zoroastriska, sikhiska mantran, som t.ex. Gayatri Mantra och Om, Taizé- och Ionasångerna, de virvlande Dervisherna, Yogautövarnas mantran och oändligt mycket mera - allt detta är sätt att arbeta med upprepning som en väg till koncentration, balans, frihet, det vill säga mot att bli mera av sig själv.

Många gamla traditionella danser är också former av mantran, en enkel rörelseslinga som upprepas länge, länge. Att dansa till ett mantra, där texten också upprepar sig i samma slinga, ger ytterligare en dimension.

Gayatri Mantra är det viktigaste mantrat inom hinduismen, där man menar att det inspirerar till visdom. Dock spelar detta mantra/denna bön också mycket stor roll inom många andra andliga riktningar och meditationspraktiker eftersom bönen inte riktar sig till någon namngiven gud. Bönen har naturligtvis fått många översättningar och tolkningar tack vare sitt djupt allmänmänskliga innehåll. Exempelvis reciterar man på det katolska Shantivanam ashram i Södra Indien Gayatri mantra som inledning till varje gudstjänst. Om anses vara ljudet för hela kosmos, hela skapelsen, allt som är. Detta kan såklart sedan översättas med olika ord beroende på översättarens grundläggande religiösa övertygelser. Grundbetydelsen är helt enkelt Må OM upplysa våra intellekt och leda oss på den rätta vägen.

Ledare

Pia Lamberth arbetar sedan mer än tjugo år med danser från många tider och kulturer, leder dansgrupper, utbildar dansledare och arbetar med Heliga danser på allehanda sätt i seminarier och workshops. Hon har också lett många dansresor till södra Indien och där upplevt mantra som en metod i både tempel och kristen kyrka.

Pris och anmälan

50 kr betalas på plats. Du behöver anmäla dig för att få portkoden så att du kommer in.

Arrangemangsnummer: 318669

Ledare

Pia Lamberth

Pia Lamberth arbetar sedan 25 år med danser från många tider och kulturer. Hon leder dansgrupper, utbildar dansledare och arbetar med dans på allehanda sätt i seminarier och workshops. Hjärtesaken är det arv av mönster och berättelser som generationer av dansare burit till oss genom årtusenden. Pias dansarbete får klangbottnar av hennes olika tidigare liv som bl.a. litteraturforskare, lärare i analytisk psykologi och trädgårdsarbetare.

Kontaktperson

Vill du lära dig något nytt?

Spana in våra inspirerande kurser! Eller vill du kanske delta i ett evenemang? Oavsett vad du letar efter så hittar du hela vårt utbud här.