Det går inte längre att anmäla sig till denna cirkel, kurs eller arrangemang.

Sök efter liknande eller meddela ditt intresse!

Distans

Blivande föräldrar med PTSD - kurs för en tryggare graviditet, förlossning och första tiden med barn

Ska du bli förälder och har du PTSD? Då är denna kurs för dig! Oavsett om det är du som är gravid, är partner, ska bli medförälder eller är anhörig och ska ge stöd. Du får lära dig tekniker som du kan göra själv för att må bättre och hantera situationer. Du får lära dig hur du kan hjälpa och stötta din partner/anhörig och underlätta situationer. Du får många tips på hur man kan skapa en trygg situation under graviditet, förlossning och första tiden efter förlossningen.

Startdatum

Aktiviteten är påbörjad men vi tar emot efteranmälningar.

Veckodag

Måndag

Tid

Kl 18:00 - 21:00

Omfattning

1 tillfälle, 4 studietimmar

Plats

På distans

Pris

1500 kr

Antal platser kvar

Gott om platser kvar

 • Datum: 23 maj
 • Tid: 18-21
 • Plats: online
 • Pris: 1500 kr/par eller ensamstående plus anhörig (använd ditt friskvårdsbidrag!)
 • Sista anmälningsdag: 20 maj

Tiden kring förlossningen är en känslig period och om man får stärkande och positiva upplevelser kan dessa läka trauman och minska befintlig PTSD. Om man däremot får negativa och svåra upplevelser kan det leda till nya trauman och förvärra en befintlig PTSD. Vårt mål med kursen är att du ska få redskap och tips om hur du kan få stärkande och positiva upplevelser. Om det ändå skulle bli en ny svår händelse får du råd om hur man kan ge krisstöd så att det inte utvecklas till trauma och PTSD.

Kursen riktar sig till dig som har trauman eller diagnosen PTSD och som väntar barn (gravida, medförälder, partners). Även du som ska stödja en anhörig är varmt välkommen att gå kursen tillsammans med den/de blivande föräldrarna. Du är välkommen oavsett vad som orsakat ditt/din partners trauman och oavsett om det hände nyligen eller för många år sedan.

I kursen ingår följande:

 • Vad är trauma och PTSD, och vilka faktorer kan leda till PTSD.

 • Symtom och behandlingar vid PTSD

 • Krisstöd efter svåra händelser

 • Hur du som partner/medförälder/anhörig kan ge stöd under graviditet, förlossning och första tiden med barnet.

 • Hur du kan stödja dig själv för att må bättre.

 • Hur man kan skapa en trygg situation under förlossningen; exempelvis kläder, miljön, förlossningspositioner, olika typer av födslar, val av födsloplats, val kring medicinska åtgärder, mötet med barnet etc.

 • Traumaanpassade tekniker: Du får lära dig akupressurpunkter som du kan använda själv eller på din partner, andningstekniker, hur man kan använda aromaoljor, enkla yogaövningar, Föda utan rädsla tekniker osv

 • Om stress-spänning-smärta cykeln och hur det påverkar förlossningen samt hur man bryter den

 • Hormoners betydelse

 • Hur doulor kan stödja dig/er

Som kursledare strävar vi efter att du ska må bra under kursen och vi försöker medvetet att undvika att trigga flashbacks etc. Därför pratar vi inte om specifika svåra händelser och vi har valt bilder med omsorg. Vi kan dock inte garantera att inte trigga dig. Under kursen är vi två kursledare, så det finns möjlighet att vid behov få individuellt stöd. Möjligheten att ha kontakt med kursledare efteråt finns också. Du är också välkommen att höra av dig innan kursen och så kan vi försöka göra anpassningar utifrån din situation.

Om kursledaren

Mirali Rabb har arbetat i 4 år som doula och amningsrådgivare med inriktning på personer med psykisk ohälsa, PTSD, fysiska och psykiska funktionsnedsättning. Hon är utbildad undersköterska med inriktning psykiatri och psykologi. Hon har gått krisutbildning, är akupressör och aromaterapeut. Mirali har personliga erfarenheter av komplex PTSD och psykisk ohälsa, samt fysisk och psykisk funktionsvariation. Stöd till personer med PTSD, psykisk ohälsa och funktionshinder är en ledstjärna i hennes arbete.

Varmt välkommen till en kurs som ger dig förutsättningarna för att skapa en tryggare graviditet, förlossning och tidigt föräldraskap.

Arrangemangsnummer: 106360

Kontaktperson

Kontor