MALMÖ

Att möta anhöriga till personer med självskadebeteende

Välkommen till utbildning av samtalsledare i Anhörigutbildning vid självskadebeteende

Startdatum

9 november 2020

Veckodag

Måndag

Tid

Kl 9:00 - 12:00

Omfattning

1 tillfälle, 5 studietimmar

Lokal/rum

Sinne

Pris

Kostnadsfritt

Antal platser kvar

Gott om platser kvar

Detta är en utbildning för samtalsledare i den av föreningen SHEDO och Sensus studieförbund framtagna anhörigutbildningen som tagits fram i samarbete med Nationella självskadeprojektet. Den syftar till att ge anhöriga till personer med självskadebeteende hjälpmedel och stöd och genomförs i mindre anhöriggrupper som träffas vid åtta tillfällen.

Genom att vårdenheter runt om i Sverige utbildar samtalsledare i materialet kan Anhörigutbildningen därefter bli en del av det ordinarie vårdinnehållet på den aktuella verksamheten.

Utbildningen är en del av föreningen SHEDOs och Nationella självskadeprojektets arbete med att utveckla stödet och kunskaperna på området självskadebeteende.

Utbildningen till att bli samtalsledare i Anhörigutbildningen ges i form av en halvdagsutbildning.

Målsättningen med utbildningen är att du inom din verksamhet ska kunna genomföra och leda Anhörigutbildningar och därigenom utveckla stödet till anhöriga.

Kursinnehåll

Anhörigutbildningen innehåller följande teman:

  • Anhörigas hälsa och situation
  • Vikten av att ta hand om sig själv
  • Fakta om självskadebeteende
  • Självskadebeteende och anhörigas hälsa
  • Samtal och förhållningssätt
  • Att sätta kärleksfulla gränser
  • Känslor
  • Vägar vidare

Målgrupp för denna utbildning av utbildare

Kursdeltagare kan ha olika typer av grundutbildning (t.ex. psykolog, socionom, sjuksköterska, skötare m.m.) samt olika erfarenhet av öppen-och heldygnsvård. Det är önskvärt att minst två personer från varje verksamhet tar del av denna utbildning. Intresse för samtalsledning och att ge stöd till anhöriga är en förutsättning.  

Kursupplägg

Utbildningen till samtalsledare i Anhörigutbildningen ges under en halvdag i Stockholm, Göteborg och Malmö. Här hittar du information om utbildningarna i Stockholm och Göteborg.

Stockholm18/9
Göteborg 26/9

Kursen omfattar genomgång av materialet och metoderna som används samt kunskap om hur du leder anhöriggruppen genom processen i utbildningen. Målet är att du som ledare för anhörigutbildningen ska känna dig både trygg och inspirerad. Du får kursmaterialet på plats.

Utbildare

Kerstin Selén, pedagog, Sensus studieförbund.

Kostnader, material och resor

Utbildningen och materialet är kostnadsfritt för kursdeltagare. Om du får förhinder och inte avbokar senast en vecka före kurstillfället debiteras du kurskostnaden 900 kr. förutsatt att du inte ersätts av en kollega. Resor bokas individuellt och bekostas av din arbetsgivare.

Övrig information

Fika ingår, meddela eventuella allergier vid anmälan

Arrangemangsnummer: 320614

Ledare

Kerstin Lönnqvist Selén

Kontaktperson

Vill du lära dig något nytt?

Spana in våra inspirerande kurser! Eller vill du kanske delta i ett evenemang? Oavsett vad du letar efter så hittar du hela vårt utbud här.