Pilgrimsvandra med Heidi Lövstrand

Heidi Lövstrand är präst i S:t Peters klosters församling. Under april och maj leder hon sju vandringar på Väster i Lund. Vandringarna utgår från pilgrimens nyckelord Här kan du läsa vad Heidi själv säger om dessa vandringar.

Hur kom det sig att du började pilgrimsvandra?
– Jag var nyinflyttad i Skåne. Jag ville lära känna min nya bygd lite bättre och följde därför med på en vandring på Österlen i äppelblomningstid. Jag hade ingen aning om att jag skulle få se en så himmelskt vacker plats. Det gav mersmak.

Vem kan vandra?
– I Sankt Peters klosters församling vill vi göra våra pilgrimsvandringar så tillgängliga som möjligt. Vi går i långsam takt. Vi går inte mer än en timme. Vi går på jämn mark. Det ska gå att vandra med oss även med permobil eller med barnvagn.

Hur länge har det vandrats på Väster i Lund?
– Med tanke på hur nära det är till det stora pilgrimsmålet domkyrkan så gissar jag att otaliga människor har vandrat här genom tiderna. Men de här vandringarna med pilgrimens nyckelord som teman började vi med förra våren.

Finns det fler vandringar i Lund att delta i?
– Ja, att vandra utomhus med gott om avstånd mellan oss är ju något som fungerar även i coronatid. Det ordnas labyrintvandring i labyrinten utanför domkyrkan varje onsdag morgon klockan 8.30. Den är perfekt för den som inte kan gå så långt. Det går också att gå till Klosterkyrkan när den är öppen och låna en vandringsguide och på egen hand gå en vandring på kyrkogården. Jag kan också tipsa om Livsmodsvandringar från Pilgrimsplats Liberiet varannan torsdag eftermiddag och en vandring i botaniska trädgården. Info om olika vandringar finns på pilgrimsvagen.se

Beskriv hur du upplever skillnaden mellan att vandra eller leda andra vandrare?
– När jag leder är det jag som ska visa vägen och ge akt på att tempot inte blir för snabbt. Jag har ett ansvar för de övriga vandrarna. Mitt fokus blir på den yttre vandringen. När jag vandrar med någon annan kan jag vila i att någon annan leder mig rätt och har större möjlighet att vara lyhörd inför det som händer i mitt inre.

Hur avslutas en vandring?
– Våra vandringar avslutas med en kort bön där vi tackar för att vi nått vårt mål och så får alla som vill dela med sig av något de sett eller upplevt under vandringen. Den som vill kan också stanna för en kopp kaffe eller te i trädgården utanför Petersgården.

Vad är ditt bästa sko/fot-tips för att sippa skoskav?
– På våra vandringar behöver du inte speciella vandringsskor. Välj skor som är ingångna och sköna att gå i.