Närliggande information och relaterade länkar
Du är här:

Jesu sju ord på korset

Var: Luleå

När: 2010-03-29

Det är åtskilliga tonsättare genom musikhistorien som har skrivit musik till Jesu sista ord på korset. Men frågan är om någon tonsättning drabbar så starkt och med en sådan oavvislig kraft som James MacMillans version.

Detta stycke för 24 sångare och stråkorkester från 1993 rör sig från det allra starkaste till det knappt hörbara, samtidigt som själva korsfästelsedramat kastar lyssnaren mellan hopp och förtvivlan. Föreningen av det rytmiskt pådrivande och det klangligt skira blir sin egen upplevelsesfär: en magisk värld att träda in i.

MacMillans Jesu sju ord på korset är en utpräglad religiös musik, men inte på något auktoritärt vis. Den riktar sig till var och en och tar den individuella upplevelsen av korsfästelsedramat på största allvar. Under denna konsert, som också arbetar med en diskret och avskalad ljussättning för att förtydliga det inre förloppet, beledsagas Erik Westbergs Vokalensemble och de åtta sångsolisterna av Norrbottens Kammarorkesters stråkar.

Konserten som framförs under påskveckan inleds med Arvo Pärts Psalom för stråkorkester och Björn Andor Drages körstycke Klag-Lied, det sistnämnda en bearbetning av en 1600-talskoral komponerad av Dietrich Buxtehude.

Föreställningen ges i Luleå, Umeå, Själevad, Sundsvall och Piteå måndag 29 mars - påskafton 3 april.

Fri entre, förutom i Piteå (ticnet.se)

Varmt välkommen!
Bild