Närliggande information och relaterade länkar

Du är här:

Diana hittade både ett nytt intresse och ett arbete under utbildningen

”Hej och välkommen till Sensus, det här är Diana.” Den trevliga och glada rösten tillhör Diana Donsen, en av deltagarna i Newo Drom. Hon har suttit i receptionen på Sensus under två veckors tid och har både hunnit med att komma in i jobbet och trivas bra i det. Lika längesedan var det Newo Droms starta eget-utbildning slutade.Diana hittade både intresse och jobb under Newo Droms starta eget-utbildning

Diana fick frågan om hon var intresserad av ett jobb som vikarie i receptionen på Sensus, under Newo Droms avslutning

- Jag tackade ja direkt. Veckan efter började jag. Newo Drom har helt klart hjälp mig hit. När jag bestämde mig för att gå utbildningen var det för att hitta nya möjligheter, få nya kunskaper och kanske hitta ett jobb. Jag har fått alltihop! 

”Det visade sig att matte, ekonomi och siffror verkligen var min grej”

Men det tog lite tid innan hon kände att Newo Drom passade henne.

- Till en början var jag lite fundersam över om det verkligen var något för mig. Men efter ett tag började jag tycka om det. Och när vi började med bokföring var jag helt fast. Jag hittade mitt intresse. Innan hade jag ingen aning om att bokföring och ekonomi kunde vara så intressant. Det visade sig att matte och siffror verkligen var min grej. Nu är det just det jag vill jobba med!
Hon hade funnit sitt intresse, men visste inte riktigt hur hon skulle använda det.

- Jag frågade Peter, vår lärare, om han visste hur jag kunde ta det vidare i jobb eller utbildning. Han tipsade mig om en kurs där jag kan utbilda mig till ekonomiassistent. Hon börjar utbildningen nästa år.
Det Diana ser som framgångarna i Newo Drom är framförallt den starka sammanhållningen och öppenheten i gruppen. - Att det bara var romer var viktigt, men också allt skratt och skoj vi har haft. Det gjorde både lektioner och det egna arbetet roligt.

Fler deltagare i jobb

Det var 14 deltagare som genomförde Newo Droms starta eget-utbildning hösten 2012. Vid Newo Droms start var det 20 deltagare, som tillslut blev 14 stycket som genomförde hela utbildning. På vägen hann tre stycken få jobb. Efter utbildningen har Diana och ytterligare en deltagare fått jobb. Dessutom har två av de fyra kulturtolkarna, som var med från start i utbildningen, också fått jobb. 

Då Bagir Kwiek satt vid ritbordet med projektidéen hade kan bara kunna hoppats på att Newo Drom skulle ha en sådan stor betydelse för deltagarna.

- Utbildningen gick över förväntan, hoppet spreds bland mitt folk och nu vågar kan de sånt som de aldrig vågat tro att de ska kunna tidigare.

Newo Drom

Newo Drom är ett projekt skapat av romer för romer. Deltagarna i projektet utbildas i entreprenörskap och får möjlighet att hitta nya vägar ut på arbetsmarknaden som företagare eller anställda. Bakom projektet står Göteborgs Stad, föreningen Romer för kulturell utveckling, Sensus Västra Sverige och Företagarna Göteborg.

Läs om projektet Newo Drom