• Matlag för klimaträttvisa

  Det är en del av Världens kurs. Materialet kan laddas ner gratis. Materialen finns här

 • Världens kurs

  Världens kurs är ett gemensamt koncept för folkbildning inom Svenska kyrkan i globala frågor. Läs mer och ladda ner gratis. www.varldenskurs.se

Närliggande information och relaterade länkar

 • Bilda ett matlag

  Vill du lära dig mer om hur dina matvanor påverkar klimatet? Gör som Västerleds församling – bilda ett Matlag för klimaträttvisa! I matlaget kombineras trevligt umgänge med matlagning och kunskap om hur du förbättrar dina matvanor till förmån för miljön.  

 • Tips från Samuel Skånberg, initiativtagare till matlaget i Västerleds församling

   Varför tycker du att man ska starta ett matlag?
  – Det är ett bra sätt att kombinera teori och praktik. Man gör något konkret, samtidigt som man lär sig mer om strukturerna. Folkbildning är ett jättebra sätt att engagera folk samtidigt som man får lära sig att man kan göra skillnad.

  Vad har du för tips till den som vill starta ett matlag?
  – Våga skippa vissa moment. Man ska inte stressa för att hinna med allt. Gör matlaget till ett stilla forum där man kan ha trevligt och slappna av.

Du är här: mat

Aldrig mer tigerräkor

Vardagsnära gemenskap, kunskap om vilka matvaror som orsakar störst utsläpp och inspiration till att förändra sina vanor. Det är något av vad deltagarna i Matlag för klimaträttvisa fått med sig när de träffas för sjätte och sista gången i Santa Birgitta kyrka i Västerleds församling i Stockholm.

Det är en av de första riktigt kyliga höstkvällarna och det har redan blivit mörkt ute när de sista deltagarna droppar in. Men inomhus är det varmt och samtalstonen avslappnad.

- Vad har ni lärt er av det här? frågar initiativtagaren Samuel Skånberg.

– Att tänka efter mer när jag handlar och inte laga mer mat än vad jag kommer att äta. Och att aldrig mer äta tigerräkor, säger Eric Rällfors, 18 år, som studerar till kock.

En annan kvinna säger att hon inte visste vad torkad soja var tidigare. Och en tredje konstaterar att hon nu tänker ett steg längre när hon ska välja mellan metall, plast och kartongförpackningar i affären.

Det är en brokig skara som samlats i Sankta Birgitta Kyrka. Vissa har hittat hit genom annonsen i församlingsbladet, andra genom vänner eller bekanta. Åldrarna på deltagarna varierar från 18 till 70. Några har varit vegetarianer länge, andra har nyligen bestämt sig för att bli veganer. Men det finns också dem som inte alls är vegetarianer, utan bara vill ta reda på mer.

I studiecirkelsmaterialet ingår en receptsamling med klimatsmarta, säsongsbaserade recept. Men den här gruppen bestämde sig för att bara laga vegansk mat och har därför hittat sina egna recept.

– Vi tyckte att det kändes bättre att helt skippa kött eftersom det är det allra bästa ur klimatperspektiv, säger Samuel Skånberg. Vi har också till exempel bytt ut ris mot bovete eftersom det odlas närmare och släpper ut mindre metangas vid odling. Det har blivit en hel del potatis, morot, vitkål och lök, fortsätter han och skrattar.

Ikväll är det flera rätter på menyn: indisk lins och blomkålsgryta, palsternacksröra med sojafärs och grädde, pasta, klyftpotatis och rivna morötter. Till efterrätt chokladboll med hallonsås och tofuglass.

Gruppen delas in i olika team. Stämningen i köket är livad och ljudnivån hög. När det mesta börjar bli klart, tänder Sofia Nordin, 25 ljusen på bordet. Hon har varit vegetarian i flera år, men försöker sig just nu på en vegansk kost.

– Jag har blivit jätteinspirerad av alla människor jag träffat här. Just nu bor jag själv, därför ser jag det här som ett tillfälle att få dela middagen med andra.

Något hon fått upp ögonen för under kursen är hur stor klimatpåverkan ost har. Men trots att hon nu känner sig manad att göra något, kan hon också bli upprörd.

– Det som gör mig mest upprörd är att de flesta har kunskap om våra klimatavtryck, ändå saknas viljan att förändra sitt beteende. Ett exempel är att köttkonsumtionen i Sverige har ökat med 50 procent de senaste 20 åren, trots att de flesta numer vet hur mycket utsläpp köttproduktionen orsakar.

Vad beror det på, tror du?

– Det kan vara så att människor saknar inspiration till förändring. Det behövs kanske flera forum som det här för att man ska börja ändra sina vanor, säger hon.

Eric är inte vegetarian, men har som mål att äta mindre kött och mejeriprodukter.

– Tidigare trodde jag att det var jättesvårt att laga vegansk mat. Men det är mycket lättare än man tror. Om man bara vet vad man ska byta ut köttet mot blir det busenkelt, säger han.

 

 

Anna Jonasson